Samfund

Fodboldlinjen, Randers med ny satsning

Arkivbillede

Netop som Fodboldlinjen i Randers har vundet Danskernes Idrætspris, barsler man med endnu et nyt spændende projekt, der kan vise sig at række ud over lokale interesser.

Et samarbejde mellem folkeskolernes Fodboldlinje i Randers og de lokale fodboldklubber om at uddanne fremtidens fodboldtrænere ser dagens lys i februar, når Fodboldlinjen som den eneste i Danmark begynder at uddanne folkeskoleelever som trænere for de yngste fodboldspillere i klubberne. Det er Fodboldlinjens håb, at bliver ideen en succes, kan den brede sig ud over landets grænser. I resten af Europa mangler klubberne nemlig også trænere.

17. februar får de første elever på Fodboldlinjen mulighed for at erhverve sig DBUs c1 trænerkursus. I første omgang begynder 15 elever fra fodboldlinjen i en forsøgsordning. Der bliver tale om elever fra 8. – 9. klassetrin, da eleverne skal være fyldt 13 år for at kunne tage kurset. Når kurset er gennemført kan eleverne være med til at træne 5 – 9 årige børn ude i de lokale fodboldklubber.

Når de 15 elever har gennemført trænerkurset, bliver det hele evalueret, så linjens ledere kan justere for fejl og mangler, og man fra skoleåret 2020/2021 kan få endnu flere elever på trænerkursus.

Formålet med kurset er, at eleverne fra en tidlig alder spores ind på en trænergerning i en lokal fodboldklub. Klubberne uddanner selv trænere, men Fodboldlinjens kursus er et vigtigt supplement til dem. I klubberne kan eleverne så fortsætte med c2 og videre i trænerforløbene efter folkeskolen.

– Vi forventer ikke, at skoleelever på 13-14 år alene skal stå for træningen i en fodboldklub. Det er meningen, at de skal ud i praktik eller som føl hos etablerede trænere. På Fodboldlinjen får de værktøjer til at komme i gang og viden om, hvordan man træner børn – siger Alex Stæhr, der selv er træner og DBU-instruktør på Fodboldlinjen.

– Det skal være nogle elever, der brænder for det, så de kan blive en hjælp i klubberne – siger han.

I den kommende tid vil Fodboldlinjen holde oplæg til bestyrelserne i breddeklubberne om projektet. Har klubberne gode ideer til den fortsatte udvikling, er de meget velkomne til at byde ind.

Randers Freja bliver pilotklub for de første c1-trænere. Det er planen, at klubben skal gøres klar til at tage imod de nye træneraspiranter. Den skal blandt andet stille mentorer til rådighed, så eleverne stille og roligt kommer i gang med at træne 5-9 årige drenge og piger.

Lars W. Knudsen, formand for Randers Freja ser frem til at modtage de nye træneraspiranter.

– Vi uddanner løbende trænere i Randers Freja – det er vi simpelthen forpligtet til i forhold til Randers FC, men Fodboldlinjens kursus vil være et kærkommen supplement til de øvrige trænerkurser – siger Lars W. Knudsen.

Lars W. Knudsen påpeger, at 13 – 14 årige ikke kan stå på egne ben i forhold til en trænergerning, men kan assistere de voksne trænere, og i Freja er man klar til at indgå i en mentorordning, der både skal omfatte skole og klub.

– Det er vigtigt, at skolerne følger de unge ned i klubben, så de kan komme godt i gang, så vi kan se resultater af arbejdet. – Vi bakker op om projektet og glæder os til at se eleverne som instruktører i klubben – siger han.

Hos DBU – Jylland er udviklings- og uddannelseschef Henriette K. Jensen godt tilfreds med Fodboldlinjens nye initiativ.

– Vores klubber mangler altid trænere, så vi ser Fodboldlinjens satsning som et godt initiativ – siger Henriette K. Jensen.

Hun ser det først og fremmest som et klubansvar at tage imod de nye træneraspiranter.

– Det er vores klubber også gode til, så jeg er ikke bange for, at det skal blive et problem. Jeg tror ikke, at skolerne har de nødvendige ressourcer til direkte at følge eleverne ned i klubberne, men JBU giver besked til ungdomslederne, når eleverne er færdige med uddannelsen, så klubberne kan kontakte dem – siger hun. – Vi har fuld tillid til, at klubberne kan håndtere det.

Ifølge leder af Fodboldlinjen, John Witting er der store perspektiver i projektet.

– Ude i Europa mangler klubberne også trænere, og hvis man kan se, at det er muligt at rekruttere elever i folkeskolerne ved, at de tager den første UEFA-trænerlicens c1 der, vil det være en vigtig begyndelse på noget større, siger han. I Helsingborg, som linjen lige har besøgt, mangler klubberne trænere, og de er begejstrede for hele projektet og følger det tæt, siger John Witting.

I forvejen uddanner Fodboldlinjen 60 juniorledere i år fra 5 forskellige skoler, nemlig Vestervangsskolen, Assentoftskolen, Hornbæk Skole , Tirsdalens Skole og Munkholmskolen.

Kommentarer