Flygtning i praktik var kunster i hjemlandet
36-årige Aram Nasiriyan har næsten ikke tid til at snakke – hun er dybt optaget af at tegne geometriske figurer i stærke farver i skolegården på Søndermarkskolen i Vorup, hvor hun er i praktik for Randers Sundhedscenter. Formålet er, at hun øver det danske sprog og får kendskab til arbejdsmarkedet. Men arbejdet gør hende særlig glad, fordi hun elsker at arbejde med farver.
– Det er dejligt at gøre noget nyttigt. Jeg kan lide at arbejde med farver og gøre noget, der gør børnene glade, fortæller Aram Nasiriyan på en blanding af dansk og engelsk.
Aram er flygtet fra Iran med sin familie og har boet i Danmark i cirka halvandet år. Hun taler sproget udmærket, men har brug for et par engelske ord til at supplere med. Nu er hun i praktik på Randers Sundhedscenter, hvor hun arbejder med optegning af skolegårde til sundheds- og læringskonceptet Leg På Streg.
– Jeg var anerkendt kunstner i mit hjemland, og jeg kan lave alt af alle materialer. Jeg håber, at jeg kan få lov til at arbejde med kunst i bybilledet her i Randers, siger Aram Nasiriyan.
Hun er en del af en gruppe på tre flygtninge, der alle har gået på Sprogcenter Randers og nu er tilknyttet jobcenteret. Randers Sundhedscenter har indgået en aftale med jobcentret om at skabe praktikpladser til flygtninge, der blandt andet har et behov for at øve det danske sprog.
Indblik i det danske arbejdsmarked
Aram Nasiriyan og to andre flygtninge fra Eritrea og Syrien arbejder koncentreret med plastikplader og spraydåser for at gøre skolegården til en lege- og læringsplads for skoleelever i mellemtrinnet på Søndermarkskolen.
Leg På Streg er et initiativ fra Kræftens Bekæmpelse med det formål, at give folkeskoleelever mulighed for at arbejde med læring på en aktiv måde. Randers Sundhedscenter er i gang med at udbrede konceptet i de randrusianske skolegårde, og har indgået en aftale med jobcenteret om at aktivere en gruppe flygtninge i sammenhængen.
– Vi kunne godt have lagt opgaven ud til skolerne, men vi så en mulighed for at få aktiveret en gruppe mennesker, der har brug for at få indblik i det danske arbejdsmarked, fortæller sundhedskoordinator Matias Gjerløv fra Randers Sundhedscenter.
– De arbejder under en dansktalende arbejdsleder – eventuelt en flexjobber – og så skal de selv sørge for at transportere sig til skolen, møde til tiden og så videre. Vi håber, at vi kan give dem noget erfaring, de kan bruge til at søge job senere hen. Og så gør deres arbejde virkelig en forskel for eleverne på skolerne, slutter Matias Gjerløv
Kommentarer