FGU – hva’ for en fisk?
Debatindlæg af Jan Buus Larsen, Byskrivervej 3, Byrådskandidat Venstre.
Som nyopstillet til Kommunalvalg 2017 for Venstre var jeg torsdag den 26.oktober på tur med Dansk Industri og andre kandidater til det kommende byråd.
Vi besøgte DermaPharm A/S og Prodan A/S, og meget af snakken handlede om, hvordan vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse og dermed sikrer den fremtidige arbejdskraft til virksomheder i Randers Kommune.
Alt sammen godt nok, og masser af gode ideer, men ikke eneste af deltagerne, undtagen undertegnede, nævnte dem, der IKKE af den ene eller anden grund, kan tage en ordinær erhvervsuddannelse. I min verden er disse unge MINDST ligeså vigtige som dem, der godt kan.
Forstil dig: Adrenalinet pumper, og den rastløse energi flår i dig. Sådan oplever mange unge det, når de er placeret på en skolebænk.
Synd og skam er det, at vi de seneste mange år ikke i tilstrækkelig grad har skabt målrettede tilbud til disse unge uden boglig trang og evne. Tåbeligt er det, når vi samtidig har utallige virksomheder, der skriger på god arbejdskraft, både faglært og ufaglært.
Omkring 50.000 unge danskere mellem 15 og 25 år er hverken i gang med en uddannelse eller et job. Også i Randers er alt for mange unge i aktivering og på ungeydelse. Tallene er alarmerende, og fortæller, at noget er helt galt i de nuværende uddannelsestilbud.
Et folketingsflertal har nu besluttet at samle seks ungdomsuddannelser i en ny Forberedende Grunduddannelse (FGU) for unge under 25 år. Også erhvervsgrunduddannelsen (EGU), som jeg selv arbejder med, kommer ind under den paraply.
Nogle gange bliver man lidt træt, når man har noget, der virker, og når dem fra Borgen så beslutter, at nu skal vi noget nyt. Men op på hesten igen, og så må vi appellere til, at der lyttes til os fra Randers, der ved, hvad der dur, ikke bare i teorien men i den daglige praksis.
Fint nok er det da at få skabt en enklere struktur. Men langt vigtigere er det at fokusere på indhold. Om den nye ungdomsuddannelse hedder EGU, FGU eller andre mystiske forkortelser er fuldstændig underordnet.
Fra mit daglige arbejde hos EGU-Randers ved jeg, at vejen til succes både er at forstå og respektere de unge og virksomhederne. Et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem uddannelse, kommune, den unge og de lokale virksomheder er afgørende, når ikke-boglige unge skal i gang med at bidrage til vores samfund.
Vi har i Randers lige nu 90 unge i gang med EGU’en, og det er vel at mærke unge, der normalt sidder på hænderne. Det er en spirende succes, der også bunder i vores usnobbede tilgang til de mere praktiske uddannelser.
De overordnede streger for den Forberedende Grunduddannelse er allerede tegnet. Nu skal der hældes indhold i. Det sker også i Randers, og som rød-liberal byrådskandidat for Venstre vil jeg bakke op om, at følgende tre pejlemærker fortsat gennemsyrer vores job- og uddannelsesvejledning for gruppen af unge uden hang til bogstaver.
#1 Pejlemærke
Vi skal satse på fleksible modulopbyggede forløb, hvor virksomhedspraktik kombineres med uddannelse. Fleksibilitet er et nøgleord.
#2 Pejlemærke
Mange virksomheder knokler og tager et stort socialt ansvar. Kommunen skal i ord og gerning værdsætte dem, der opsamler de skoletrætte unge. Tidskrævende bureaukrati er desuden bandlyst.
#3 Pejlemærke
Konsekvens, krav, tid og omsorg er værdier i vejledningen af unge, der endnu ikke har fundet en hylde at være på.
Kommentarer