Kultur

Fagfolk i front på dit museum

Gæster på Museum Østjylland i Randers kan få en ekstra lærerig oplevelse, når museets fagpersonale rykker ud fra deres kontorer og værksteder og ind i udstillingerne. Alle hverdage de næste to måneder står en af museets fagpersoner klar til at tage en snak om stort og småt og til give folk et indblik i arbejdet på et museum. Foto: Museum Østjylland.

Hvad laver en konservator? Hvordan vurderer museet, om en indleveret ting skal gemmes i samlingen? Og bruger arkæologerne virkelig en bøjet ske, når de graver i jorden? Det er blot nogle af de ting, som du kunne spørge om, når Museum Østjyllands fagpersonale i den kommende tid rykker ud af kontorerne og ind i udstillingerne. Her tager de den gode snak med museets gæster, unge som ældre, og giver dermed museumsbesøget et ekstra krydderi.

Arkivarer, historikere, arkæologer og konservatorer er nogle af de mange forskellige faggrupper, som til dagligt er med til at sikre vores fælles kulturarv og gøre historien levende, spændende og tilgængelig for alle. Nu har gæster på Museum Østjylland mulighed for at møde de ”usynlige” fagfolk og dermed få en ekstra oplevelse, når museet søsætter projektet Fagfolk i Front

”Vi vender simpelthen vrangen ud på museet! ” smiler museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen, som du også kan møde som en af fagfolkene i front.

”Når du besøger museet, er det jo normalt vores dygtige og hjælpsomme museumsværter, som du møder ved indgangen. Dem supplerer vi nu med fagfolk, som står klar til at gå i dialog med gæsterne om museumsfaglige emner inde i udstillingerne. Alle gæster får på denne måde indblik i det arbejde, som til dagligt foregår i kælderen under Kulturhuset og på kontorerne bag udstillingerne. ”

Snup en snak med en fagperson

Det meste af arbejdet på Museum Østjylland foregår i kulissen, hvor publikum ikke kommer. Det er en stor opgave og involverer mange forskellige fagligheder at passe på og formidle vores fælles kulturarv. Her er det samlingsinspektør Frede Jensen og konservator Carsten Korthauer, der ser nærmere på Skipper Clements sværd. Foto: Museum Østjylland.

Håbet med projekt Fagfolk i Front er, at museumsoplevelsen bliver sjovere, mere personlig og lærerig, og at gæsterne har lyst til at spørge ind til museumsarbejdet og kigge fagfolkene over skulderen.

”Al erfaring siger, at det er i det personlige møde, at den bedste formidling opstår. Samtidig har coronakrisen uden tvivl skærpet gæsternes appetit på stærk faglig formidling og et møde med fagfolk, ” påpeger Jesper Nørskov Pedersen. 

”Og husk at ingen spørgsmål er dumme! Og om man er museumsnørd eller en børnefamilie på tur, så er det altid fantastisk at møde personer, som brænder for deres fag, som vores fagfolk gør. ”

Flotte fund og gode råd

Det vil være forskelligt fra dag til dag, hvem du kan møde i front, og alle fagfolk har hver sin vinkel at fortælle ud fra. Fælles for alle er, at de hver især vil stå klar med spændende historier, gode råd og en hjælpende hånd.

I løbet af de næste to måneder, kan du blandt andet kigge med, når konservatoren med rolig hånd konserverer genstande. Du kan også være med, når arkæologen tidsbestemmer nogle af de mange flotte fund, som metaldetektorførere indleverer til museet.

Eller hvad med at få udstillingsarkitektens og historikerens svar på, hvordan de laver en udstilling og måske få nogle gode råd til, hvordan du selv kommer i gang med at gå på opdagelse i historien.

Fakta

  • Fagfolk i Front, tirsdag den 27. april til fredag den 30. juni 2021 kl. 10 – 15
  • Alle hverdage undtaget mandag på Museum Østjylland i Kulturhuset, Stemannsgade 2 i Randers C
  • Gratis adgang

Fagfolk i Front er en del af projektet Museum Østjylland tættere på dig, som er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.                  

Programmet for Fagfolk i Front opdateres løbende og kan ses på museumoj.dk under ”Kalender”.

Mødet med museets fagfolk sker naturligvis under gældende COVID-19-restriktioner.

Kommentarer