Dialog mellem demens-pårørende og Borupvænget
Fungerende formand for Randers Kommunes Omsorgsudvalg, Susanne Nielsen (DF) har mandag aften haft et møde med de to kvinder, som har gjort opmærksom på en række kritisable forhold på demensafsnittet, afdeling A på Borupvænget.
Kritikken fra de to kvinder Helle Pedersen og Lotte Christensen, sammenholdt med en tilsynsrapport fra embedslægen, som konkluderede, at der var risiko for patientsikkerheden, fik øjeblikkeligt Susanne Nielsen til at kræve en redegørelse fra Borupvænget. Den forventer at foreligge snarest, og vil blive sendt til samtlige medlemmer af Randers Byråd.
Mødet med Susanne Nielsen og de to kvinder var et meget konstruktivt møde, oplyser Helle Pedersen og Lotte Christensen samstemmende.
– I fællesskab gennemgik vi vores kritikpunkter, og vi fik fremsat vores ris og ros til både personalet og ledelsen, fortæller de to kvinder samstemmende.
Susanne Nielsen erkender, at det kan være en udfordring at være pårørende til en dement. Samtidig kan det være en udfordring at være personale.
– Uanset hvad, så skal de demente behandles med værdighed og under ordentlige forhold, understreger Susanne Nielsen.
Enkelte af kritikpunkterne vil der straks blive taget hånd om. Den manglende julehygge, som angiveligt kun manglede på demensafsnittet vil Susanne Nielsen pålægge Borupvænget at gennemføre.
– Selvfølgelig skal de demente også have mulighed for at fejre en god gammeldags jul med juletræ og julemad. Alt andet er utilstedeligt, fastslår Susanne Nielsen.
Et andet kritikpunkt er, at det ikke har været muligt for Lotte Christensen eller Helle Pedersen at få klarhed over, hvordan de pårørendes ret til klippekort er benyttet.
Beboerne i en plejebolig eller en af kommunens ældreboliger har automatisk ret til klippekortet, som er et særligt tilbud, hvor borgeren får en halv times ekstra hjælp om ugen, oven i den hjemmehjælp, borgen i forvejen får.
Klippekortet finansieres via den ældremilliard, som er fordelt på landets 98 kommuner.
På den baggrund vil Susanne Nielsen bedt ledelsen om en særskilt redegørelse for, hvordan beboernes klippekort er blevet benyttet.
Susanne Nielsen vil til næste møde i Omsorgsudvalget sætte redegørelsen fra Borupvænget på dagsordenen, sammen med konklusionen fra embedslægen. En rapport, som Susanne Nielsen ikke var bekendt med.
Endvidere vil hun til næste budgetforhandling foreslå, at der prioriteres ny teknologi, som kan afhjælpe f.eks. lugtproblemer, når brugte bleer skal skaffes af vejen.
– En institution skal ikke lugte af urin eller afføring, fremhæver udvalgsformanden.
Efter et par timers møde enedes de tre om, at der bør afholdes et dialogmøde med de involverede parter.
– Jeg synes det er vigtigt, at der kommer ro på. Ikke mindst for Helle Pedersen og samleverens skyld, anfører Susanne Nielsen. En holdning som blev bakket op af både Helle Pedersen og Lotte Christensen.
Derfor vil Susanne Nielsen allerede i dag tirsdag bede direktør for Sundhed, Kultur og Omsorg Erik Mouritsen om at få et sådant møde sat i værk.
Tidligere artikel: Risiko for patientsikkerhed
Efter mødet sagde Susanne Nielsen til Randers Netavis:
– Jeg blev rigtig trist og ked af det, da de her oplysninger, kom frem. Derfor skal vi have undersøgt, om forholdene er, som de pårørende oplever det. Intet personale skal hænges ud, uden at forholdene undersøges til bunds.
– I en organisation med 1900 ansatte, kan og vil der ske fejl. Men jeg har da en forventning om og tiltro til, at ansatte i hjemmeplejen har hjerte og evner på rette sted.
– Det er hårdt at være pårørende ingen tvivl om det. Der opstår situationer og følelser af afmagt, som er svær at beskrive, fordi man ser ens pårørendes liv og dagligdag forandres.
– Men det er mit indtryk at de fleste af personalet lytter til de pårørende, og forsøger at ændre og gøre det så godt som muligt. De ved jo, at de pårørende, gør det af omsorg og kærlighed til beboeren.
– En ordentlig dialog mellem pårørende og ansatte, som har den professionelle erfaring, er til gavn for alle, og derfor hilser jeg med tilfredshed, at der nu kommer en dialog i gang, slutter Susanne Nielsen.
Tidligere artikel: Kritikken hagler ned over Borupvænget
Både Helle Pedersen og Lotte Christensen var overrasket over de mange reaktioner, som er kommet på deres nødråb.
– Det er helt overvældende. Og jeg havde bestemt ikke forventet, at der ville sidde en udvalgsformand i min stue dagen efter, erklærer Helle Pedersen.
– Det er meget positivt, at Susanne Nielsen tager vores kritik alvorligt, og undersøger tingene, siger Lotte Christensen, som er klar til at tage et dialogmøde med ledelsen på Borupvænget sammen med Helle Pedersen.
Kommentarer