Detailhandel hører ikke nødvendigvis hjemme i midtbyen – men midtbyen skal stadig være stærk

Af Claus Berggren, Venstre
Radikale Venstre jubler over forslag i Kommuneplan 2025, som vil begrænse butikker under 1000 m² i Paderup og forsøge at tvinge detailhandlen tilbage til midtbyen og forstæderne. Desværre stemmer den romantiske idé om “byliv” ikke overens med virkeligheden.
De seneste år har vi i Randers set en række tydelige eksempler på, at dagligvarebutikker ikke kan overleve i midtbyen – uanset hvor meget vi ønsker det anderledes. Rema 1000 på Jernbanegade er lukket. Netto ved VIA University College er lukket. Fakta på Dytmærsken (senere Coop 365) er også lukket. Fælles for dem? By placering og utilstrækkelig kundestrøm og tilgængelighed.
Det er ikke nok at ville byliv – der skal også være købekraft og adkomst. Moderne detailhandel – især dagligvarehandel – er afhængig af logistik, parkering og trafikstrømme. Det er årsagen til, at butikker i Randers og andre byer naturligt søger ud mod indfaldsvejene, hvor kunderne er, og hvor det er lettere at komme til og fra.
Samtidig må vi være ærlige: Hvor mange butikker i midtbyen har faktisk plads til de 500+ m², som mange dagligvarekæder kræver? Næppe mange. Midtbyens ældre bygninger og små lejemål harmonerer dårligt med nutidens butikskoncepter.
Men det betyder ikke, at vi skal opgive midtbyen. Tværtimod. Vi skal arbejde for bedre vilkår, så vi kan tiltrække de typer butikker og oplevelser, der faktisk trives i en levende bymidte: specialbutikker, caféer, restauranter, frisører, mobilreparationer og andet serviceerhverv. Det kræver fleksible rammer, fornuftige lejevilkår, let adgang – og ikke mindst, at vi gør midtbyen til et attraktivt sted at være.
Her er Flodbyen – den største håndsrækning, vi kan give midtbyen. Med bedre sammenhæng mellem midtbyen og vandet får vi skabt netop det løft i oplevelseskvalitet og tilgængelighed, som bylivet har brug for. Den type investering virker – ikke kunstige grænser for, hvor en butik må ligge. Og vi er godt i gang med Kirketorvet, Slotspladsen, Justesens Plæne og det kommende flodbad som attraktioner og aktiviteter for at tiltrække kunder, noget Storcenteret ikke kan tilbyde.
Et godt erhvervsklima handler ikke om signalpolitik og bylivsnostalgi, men om at give både virksomheder og borgere reelle muligheder. Her skal der være plads til både detailbutikker ved indfaldsvejene og den stærke, oplevelsesrige midtby med specialbutikker – hver med sine styrker.
Kommentarer