Det nye grønne og blå Østervold officielt indviet
Vandmiljø Randers og Randers Kommune havde mandag i Randers Festuge inviteret til åbningsfest af det nye grønne og blå Østervold.
Der var regn i rigelige mængder, fællessang og fri vandbar, da det nye grønne og blå Østervold mandag den 16. august 2021 blev indviet. Helt symbolsk hældte borgmester Torben Hansen og bestyrelsesformand i Vandmiljø Randers Anders Burlund i fællesskab regnvand i regnvandsbassinet.
Pladsen omkring det nye regnvandsbassin var godt fyldt. Mange var – trods regnen – mødt op for at fejre den forvandlede plads i bunden af Østervold. På blot 8 måneder har Vandmiljø Randers og Randers Kommune skabt et nyt rekreativt område, der – ud over at indbyde til hygge og ophold – også sørger for, at de nærliggende gaders regnvand bliver renset i det nye bassin. Den markante ændring af Østervold har fået mange rosende ord fra både byens borgere og besøgende.
– Jeg har glædet mig til i dag, hvor vi officielt skal indvi denne nye grønne oase, der allerede er taget rigtig godt imod. Hegnet rundt om bassinet blev fjernet i starten af juli, og de første dage derefter så vi billeder af folk, der slog sig ned og nød livet og sommeren omkring bassinet. Siden har det bare fortsat, og hvor er det skønt at se, området blive brugt, sagde borgmester Torben Hansen i sin tale.
Anders Burlund havde allieret sig med folketingskandidat Iben Sønderup (S), og her er et uddrag af deres fælles tale:
Anders:
Kære allesammen!
• Vi er rigtig glade for i dag at kunne indvie det færdige klimatilpasningsprojekt på Østervold, som har været længe undervejs. Østervold har været brugt til meget og mange forskellige ting gennem tidens løb, men jeg tør godt garantere, at regnvandsbassinet bliver her mange år frem. Dermed er det også med stor teknisk stolthed og kærlighed til byen, at vi ændrer området med et bassin i centrum. Det er første del af Byen til Vandet, som for altid vil forandre Randers.
Iben:
• Flodbyen Randers handler om at sikre midtbyen mod fremtidige oversvømmelser som følge af klimaforandringerne. Men vi skal gøre det klogt – og sikre at der samtidig skabes livskvalitet for borgerne. Det gør vi med regnvandsbassinet, der gør Randers klar til mere vand i centrum. Vandet som ønsket element, som her på Østervold, og som uønsket element når der kommer for meget på kort tid. Prognoserne siger klart, at der i fremtiden vil komme mere vand, og derfor skal vi også være klar til at kunne lede det på overfladen ned til dette bassin, inden det kommer ud i fjorden.
Anders:
• Med regnvandsbassinet kombinerer vi den tekniske løsning med rensning af regnvandet, inden det ledes ud i Randers Fjord, med et dejligt rekreativt område. Det er beviset på at 1+1 kan give tre, når vi samtænker klimatilpasning og byudvikling. Dermed opnår projektet en dobbeltfunktion og skaber et rekreativt byrum, der ændrer en udskældt plads til et attraktivt område, der beskytter byen mod det uønskede element vandet, men samtidig åbner byrummet for vandet som et fast element. Østervold er igen et forsvarsværn, sådan som det var i fordums tid, men nu mod en anden fjende, der sagtens kan gøres til en ven i ”fredstid”.
Iben:
• For Vandmiljø Randers giver samarbejdet med Randers Kommune om bassinet på Østervold rigtig god mening. Vi (Vandmiljø Randers) sikrer, at regnvand og overfladevand fra midtbyen kan blive renset lokalt i bassinet, og Randers Kommune har forskønnet pladsen med stauder, græsser, terrasse og udsigtsplatforme. Alt sammen noget, der forøger Østervolds herlighedsværdi og indbyder endnu mere til at opholde sig her. Men hvorfor stoppe her?
Anders:
• Projektet har været længe undervejs, men i slutspurten af projektet har vi oplevet en lovestorm af positive reaktioner – og den modtagelse håber vi også manifesterer sig i et nyt opholdsrum i midten af Randers. Derfor kunne man jo overveje at fortsætte længere op, og lade en kanal løbe i midten af Østervold. Østervold vil dermed kunne vise vejen til vandet, og lade by, fjord og å smelte sammen.
Iben:
• Livskvalitet for borgerne og klimasikring af Randers Midtby – de to ønsker bliver opfyldt med det nye regnvandsbassin på Østervold. Med de nye planter og træer omkring bassinet har vi fået en lille ø af natur ind i midtbyen. Samtidig opsamler bassinet regnvandet og renser det, inden det ledes ud i Randers Fjord, og vi sikrer at vandmiljøet ikke belastes unødigt. Og med den modtagelse, området her har fået af borgerne hen over sommeren, kan vi allerede nu se, at randrusianerne er glade for denne nye grønne oase. Jeg har været med i processen her helt fra begyndelsen, og derfor er det for mig også en helt personlig glæde at se resultatet.
Anders:
• På Ibens, mine og Vandmiljø Randers’ vegne vil vi gerne sende en stor tak til alle, der har været med i arbejdet. Og en tak til alle fremmødte, der i dag kan være vidne til et historisk første skridt i projektet byen til vandet. Tusinde tak for ordet.
Kommentarer