Kultur

Det er tid til gratis vaccination mod influenza

En stor gruppe borgere har fra den 1/11 kunnet blive vaccineret mod influenza ganske gratis, og det er der en god grund til.

Influenzasæsonen er over os, og selv om det generelt er ubehageligt at blive ramt af virussen, er der en gruppe af borgere, som skal tage risikoen mere alvorligt. Derfor deltager Randers Kommune i Sundheds-styrelsens kampagne, som sætter fokus på, at det er tid til vaccination, og på hvorfor det er vigtigt at blive vaccineret, hvis man er i en af risikogrupperne. Det betyder også, at man nu kan blive vaccineret gratis mod influenza, hvis man er en del af risikogruppen, som Sund-hedsstyrelsen anbefaler vaccineret. Det drejer sig om følgende grupper:

•Personer på 65 år eller derover
•Personer med kroniske sygdomme
•Svært overvægtige med BMI over 40
•Gravide, der er mere end 12 uger henne

Det gratis tilbud løber frem til d. 15. januar. For gravide og personer med immundefekt samt deres husstandskontakter dog frem til og med d. 29. februar.

En analyse udarbejdet af Statens Seruminstitut viser, at langt de fleste indlæggelser med influenza er kronikere, og at langt de fleste indlagte ikke har fået en influenzavaccine. Ligeledes viser tal over antallet af ældre borgere, der vaccineres mod influenza, at kun 49 % af de ældre borgere i Region Midtjylland blev vaccineret i influenzasæsonen 2017/2018. Til sammenligning anbefaler Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at 75 % af de ældre borgere (65+) samt alle kronikere bliver vaccineret mod influenza. Faktisk anslås det, at 1.000-2.000 personer dør hvert år som følge af komplikationer til influenza.

Vigtigt med tidlig vaccine
Det er en god idé at blive vaccineret, inden influenzasæsonen starter – det tager nemlig 2-3 uger, før vaccinen beskytter mod smitte. Herefter varer beskyttelsen i cirka et halvt år, hvor risikoen for at få influenza er nedsat. Hvis man alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig.

– Vi anbefaler, at man benytter sig af muligheden for gratis vaccine. Influenza kan koste liv, mange sygedag og komplikationer for de særligt udsatte grupper. Hvis man er bekymret for bivirkninger, kan man tage en snak med sin læge om det – siger sygeplejefaglig konsulent i Randers Kommune, Pia Ravnsbæk Bjærge.

De mest almindelige bivirkninger er at man bliver lidt øm, hvor man bliver stukket, at man får feber eller bliver lidt utilpas. Bivirkningerne går som regel over efter 1-2 dage.

Yderligere information om influenza og vaccination er tilgængelig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Kommentarer