Kultur

Den 5. maj på 75-årsdagen for befrielsen blev der lagt kranse i Randers

Se billedserie Fotos: Jan Szwed og Gitte Hagsholm. Video: Jan Szwed.

Festligt lys på bygninger, og lys i vinduerne. Sådan fejrede vi i aftes 4. maj. I dag den 5. maj blev der lagt kranse til minde om frihedskæmpere og modstandsfolk under 2. Verdenskrig.

Danmark blev officielt befriet den 5. maj 1945 kl. 08.00. I løbet af besættelsen kæmpede modstandsbevægelsen stadig mere ihærdigt mod værnemagten.

– Også i Randers Kommune valgte mange at deltage i modstandsbevægelsen. I dyb taknemmelighed og i respekt for dem, der betalte med deres liv, og i respekt for deres pårørende lægger vi den 5. maj kranse og mindes vores modstandsfolk. Vi siger tak endnu engang, fortæller borgmester Torben Hansen.

Normalt ville mindehøjtidelighederne være åbne for alle, men på grund af forsamlingsforbuddet har det ikke været muligt. Alle er i stedet velkomne til at komme forbi efter den 5. maj.

På vegne af Randers Kommune var Torben Hansen med rundt i Randers for at lægge en krans med rød-hvidt-blåt bånd hvor der står “5. maj” og “Randers Kommune”.

Kransenedlæggelserne foregik følgende steder:

• Hobrovejens skole – en indsats i væg i skolegården med seks navne på tidligere elever, der faldt i kampen.
• Randers Statsskole, mindetavle i indergården med seksten navne på elever plus en lærer, som alle mistede livet i modstandskampen.
• Nordre Kirkegård, mindelunden som er var et særligt sted for begravelser af lokale ofre for modstandskampen.
• Skovbakken frihedsmonumentet, som blev afsløret 5. maj 1949 og er skænket af byen som mindesmærke for de faldne i frihedskampen.
• Østre Kirkegård – to frihedskæmpergrave.
• Havneområdet, mindeankeret, som blev afsløret på 25 års dagen for besættelsesmagtens overfald på det danske forsvar den 29. august 1943.
• Hvidsten, mindelunden hvor medlemmerne af Hvidstengruppen er bisat.

Se video fra Borgmesterens tale:

Kommentarer