Debat og politik

De små enmandslister i byrådet og to nye opstillede vil have borgerafstemning om broer i Randers

Sådan ser visualiseringen ud af projektet "Byen til Vandet", hvor den nye Klimabro ses øverst i billedet.

Klimabroen udgør et centralt omdrejningspunkt for hele byudviklingsprojektet Flodbyen Randers og er samtidig det vigtigste bidrag til at sikre bedre trafikafvikling i Randers by.

Sådan lyder det blandt andet i Randers Kommunes budgetaftale for 2022-25, som et byrådsflertal den 14. oktober i år vedtog med 28 stemmer for og 3 imod. I mod var kun de tre enmandslister, Enhedslisten, Velfærdslisten og Beboerlisten.

Nu lyder det fra samme tre lister, at de – sammen med den nyopstillede lister til kommunalvalget “Østbroen” samt Nye Borgerlige i Randers – foreslår en borgerafstemning om, hvilke broer, der skal etableres i Randers.

Randers Netavis har talt med repræsentanter fra byrådets større partier, som er med i budgetaftalen. Herfra lyder det, at der næppe vil kunne findes flertal i byrådet for gennemførelse af en borgerafstemning, og de tre enmandslisters forslag mere lyder som en gimmick, der er opfundet til lejligheden – her én uge før kommunalvalget.

Hvordan en borgerafstemning i givet fald skal foregår, og om udfaldet skal have legitimitet over for det byråd, som samme borgere har valgt, forlyder det dog heller ikke i pressemeddelelesen.

Fra listerne bag pressemeddelelsen lyder det blandt andet:

Østbroen: “Det drejer sig om Kommunens fremtid, sikring af infrastruktur, og vækstmuligheder, og derfor skal alt fremlægges, sagligt, faktuelt og dokumenteret. Borgerne i Randers har krav på at vide, hvilke konsekvenser den ene eller den anden bro har, så man kan træffe den rigtige beslutning”.

Enhedslisten: “Enhedslisten kan bakke op om en folkeafstemning, idet borgerne får mulighed for at tilvælge eller fravælge en bro over Randers fjord”.

Velfærdslisten: “Det er værd at bemærke, at tilhængerne af den såkaldte klimabro lader til at være bange for at spørge folket. Man fristes til at spørge: Hvad er det, I er bange for?”

Beboerlisten: Dette har indtil videre været valgkampens varme kartoffel og vi ønsker, at borgerne skal inddrages i så stor en beslutning, der får store indvirkninger på hverdagen.

Nye Borgerlige: Nye Borgerlige tilslutter sig ideen om folkeafstemning, da det er vores politik, at beslutningerne skal tages så tæt på borgerne som muligt og gerne af borgerne selv.

 

Kommentarer