De handicappede tabte
Læserbrev Af Mikael Mouritsen, medlem af Randers Byråd for Socialdemokraterne.
Ved det netop indgåede budget, hvor børnene i 0-6 års alderen og en ny hal blev de store vindere, står handicapområdet igen tilbage som de, der skal betale gildet.
Når der kommer flere børn, får vuggestuer og børnehaver flere penge. Det samme gælder for skolerne og på ældreområdet, der også bliver fuldt demografireguleret – men ikke for udsatte og borgere med handicap eller psykisk sygdom. Derfor har jeg gennem længere tid forsøgt at få ændret på dette forhold – desværre uden held.
Handicapområdet kom af forligspartierne i betragtning til en anlægsinvestering, men det der er blevet omtalt af Venstre som ‘dødens gab’ blot blev forværret. Antallet af handicappede stiger, mens budgetterne hvert år bliver mindre. Derfor vil jeg gerne spørge formanden for socialudvalget, Louise Høgh direkte om hun er enig med flere af hendes byrådsgruppe eksempelvis Christian Boldsen, i at den manglende demografiregulering på socialområdet ikke bidrager til at udhule budgetterne?
For Socialdemokratiet er det helt afgørende at få sikret, at økonomien vokser i takt med antallet af borgere, der har brug for hjælp. Randers Kommunes egne undersøgelser viser nemlig, at andelen af borgere med handicap vokser. Det skyldes blandt andet sundhedsteknologiske fremskridt, der gør, at vi redder flere for tidligt fødte børn, der statistisk set har en større risiko for et udvikle et handicap eller psykisk sygdom, og at mange med handicap lever længere.
Hvis ikke området får flere penge til at håndtere de ekstra borgere, vil det nemlig føre til, at indsatsen for den enkelte borger forringes.
Det er ærgerligt, at V og DF endnu engang ikke prioriterede de bløde kerneområder. Handicapområdet er et område, som i mange år har været underprioriteret, og derfor er det helt afgørende at prioritere området ved budgetforhandlingerne.
En reel ligestilling af borgere i Randers kommune bør være noget der kan samles et flertal for efter næste valg.
Kommentarer