Randers By

Danske Veteraner afholdte generalforsamling på Kavalerivej

Se billedserie

Den lokale afdeling af Danske Veteraner har afholdt sin årlige generalforsamling. Den fandt sted i Hjemmeværnets lokaler på Kavalerivej i Randers.

Formand Knud Spangsø bød alle velkommen, og var glædeligt overrasket over, at der var 53 tilmeldte. Første punkt var at fanen bæres ind. Formanden gav kommandoen: ”Giv agt! Før fanen ind.” Det er en højtidelig seance, hvor alle rejser sig i respekt for fanen.

Inden generalforsamlingen mindes foreningen de medlemmer, som er faldet bort i årets løb. Der var ingen fra foreningen, som var gået bort. Til gengæld blev der holdt to minutters stilhed i forbindelse med HKH prins Henriks død.

Herefter blev der uddelt en række årstegn, diplomer og medaljer. Det var næstformand i Danske Veteraner, Per Hinrichsen som uddelte hæderstegnede. Egentlig skulle formanden Niels Hartvig Andersen have foretaget handlingen, men han blev i sidste øjeblik udkommanderet til Hærens Officersskole på Frederiksberg Slot, i forbindelse med et arrangement med en række VIP’er (Very Important Persons).

Formand Knud Spangsø udråbte derpå ”Dronningens skål.”

Danske Veteraner i Randers har en tradition for at spise gule ærter med flæsk og medister. Hertil en lille snaps, og sådan var det også i år. Herefter var alle styrket og klar til generalforsamlingen.

I sin beretning fortalte Knud Spangsø om alle de interessante arrangementer og aktiviteter, som Danske Veteraner i Randers har været involveret i. Den 4. maj var foreningen til stede i Mindelunden i Hvidsten, hvor de hjælper Hjemmeværnskompagni Hvidsten med at højtideligholde Danmarks befrielsesaften. Spangsø selv var den aften i Frøslev, hvor han på vegne af FN-museet nedlagde en blomst ved den store mindesten i lejren.

Den 15. juni (valdemarsdag) deltog to repræsentanter med fanen, da HM Dronningen besøgte Mariager og Hobro.

Den 29. juni var fanen sædvanen tro med, da Hjemmeværnets markering af årsdagen for tyskernes henrettelse af otte medlemmer af Hvidstengruppen.

Formanden udtrykte skuffelse over Randers Kommunes eventsekretariat.

– Eventsekretariatet havde alene truffet aftaler med Veterancafeen omkring markeringen af 5. september, som er officiel flagdag for Danmarks udsendte. Vi var ikke inviteret med til planlægningen, og det synes jeg ikke er fairplay, påpegede Knud Spangsø, og oplyste samtidig, at han allerede har talt med den ny veterankoordinater i Randers Kommune, Thit Gaarskjær Jørgensen, som har lovet, at hun vil medvirke til, at lokale repræsentanter for Danske Veteraner også kommer med ved planlægningen.

Formanden var heller ikke tilfreds med, at ingen fra Danske Veteraner var orienteret om, at mandagen i Randers-ugen var blevet udnævnt til at være Veteranernes Dag. Igen var aftalen udelukkende foretaget sammen med Veterancafeen.

– En officiel indbydelse til at deltage fik jeg pr. telefon, da jeg var ved at pakke campingvognen til en 8 dages tur, og det giver jo ikke tid til at mobilisere tropperne inden afgang, påpegede Knud Spangsø.

Derimod var han tilfreds med, at Danske Veteraner fik lejlighed til at sætte fingeraftryk på den veteranstrategi, som nu er vedtaget af byrådet i Randers Kommune.

Han var også tilfreds med, at hans forslag om at Randers burde have en mindesten for faldne og sårede veteraner var blevet vedtaget. Beskæftigelsesudvalget fandt 25.000 kroner til projektet.

Desuden nævnede han nogle af de kommende arrangementer. Den 14. marts får foreningen besøg chefen for Jydske Dragonregiment i Holstebro, oberst Bjarne Højgaard. Den 11. april kommer tidligere oberstløjtnant Lars Johansson, som nu er koncerndirektør for Hedeselskabet. Natos fødselsdag den 4. april bliver fejret med blomsternedlæggelse og møde på Rindsholm Kro.

Derudover har han lavet aftaler med nogle kendte lokale personer om at komme til stede for at fortælle. Det er bl.a. havnedirektør John Morgen, tidligere borgmester og politimand Henning Jensen Nyhuus, direktør Søren Fischer og veterankoordinator Thit Gaarskjær Jørgensen.

Knud Spangsø blev enstemmigt genvalgt som formand for foreningen. I den forbindelse gjorde han opmærksom på, foreningen næste gang måtte se sig om efter en ny formand.

Generalforsamlingen sluttede med, at næstformanden i Danske Veteraner Per Hinrichsen udtrykte glæde over de mange aktiviteter. Herunder ikke mindst, at lokalforeningen havde taget aktivt del i udformningen af kommunens veteranstrategi.

– En af vore mærkesager i landsforeningen er netop, at alle kommunen i hele landet får en veteranpolitik påpegede Per Hinrichsen.

Han oplyste også, at den 26. oktober fylder Danmarks Veteraner 50 år. Det bliver fejret med en stor parade og fest i Fredericia, hvor det forventes at HKH prins Joachim vil være til stede.

Per Hinrichsen har været udsendt af forsvaret til Bosnien, Afghanistan og Kosovo.

Kommentarer