Randers By

Dansk komponist har skrevet nyt Star Wars-musik

Danmarks eneste festival inspireret af Star Wars-universet ‘Randers – en by i galaksen” får nu sit helt eget musiktema. På fredag klokken 15 præsenteres værket ‘Gnisten tændes’ på Randers Bibliotek i forbindelse med årets galaktiske dage

Det er ikke en hvilken som helst komponist, der har skrevet lyden til ‘Randers – en by i galaksen’. 35 årige Jonas Frederik er en erfaren herre, som har komponeret musik til flere film – såvel danske som udenlandske. Blandt andet kortfilmen ‘A Short Star Wars Story’ i 2016, der er set af næsten 2 millioner Star Wars-fans på YouTube.

Det galaktiske univers ligger ham derfor ikke fjert. Det kunstneriske udtryk i ‘Gnisten tændes’ er da også hentet med inspiration fra John Williams originale Star Wars-musik.

– Da jeg selv er kæmpe Star Wars-fan, og John Williams er en af mine store helte, så er det naturligvis sket med en hvis ærefrygt. Det er mit håb, at man kan høre, at det er skrevet med kærlighed – både til John Williams og til Star Wars, siger Jonas Frederik.

Festivalen ‘Randers – en by i galaksen’ blev for første gang lanceret i 2018. Projektet tager afsæt i det kendte univers, som George Lukas lancerede for 42 år siden med Star Wars-filmen ‘A New Hop’.  Siden er der kommet flere film, computerspil, masser af bøger, legetøj og meget andet.

Fokus på læring, kultur og oplevelser for hele familien

Hos Randers Kommune og Randers Bibliotek har man erfaret at universet er som skabt til at fremme både læse- og skrivelysten hos børn og unge. Og så er det et unikt kulturprodukt, der kan være med til at inspirere og underholde børn såvel som voksne. Derfor opstod ‘Randers – en by i galaksen’ som en festival med fokus på læring, kultur og oplevelser for hele familien.

– Værket ‘Gnisten tændes’ er baseret på min forståelse af festivalen i Randers. Det handler kort sagt om at inspirere. Så min tanke fra start har været, at musikken skulle afspejle fantasiens rejse, fra den spæde start til det store, opbyggede univers i vores sind og de følelser, vi måtte møde på vejen, fortsætter Jonas Frederik.

Med ‘Gnisten tændes’ har den årlige festival fået sit eget musikalske tema, men det er også meget mere end det.

– Det er er symbol på, at vi løfter ‘Randers – en by i galaksen’ til nye højder. Jeg tror ikke, at der er mange steder i de danske land, at man kan opleve en by, der har sit eget filmmusikalske tema. Det er et symbol på, at vi med projektet tør at tænke stort. Og så har Jonas Frederik på smukkeste vis indfanget essensen i vores projekt. Der er det søgende, noget der vækkes, noget eventyrligt, noget inspirerende,  og så er der selve det musiske tema – det giver mig ægte gåsehud, siger Jacob Krogsøe, der projektleder for bibliotekets del af festivalen.

Om ‘Randers – en by i galaksen’

Med Star Wars og science fiction-genren som omdrejningspunkter byder Randers på april-dage med udstillinger, workshops, koncert, foredrag, debat og science fiction-messe. Science fiction og Star Wars appellerer både til voksne og børn. Det handler om at gribe lysten til at lære og lege – og ikke mindst til at blive en del af de store fortællinger om livet, døden, det at blive voksen, og den grundlæggende kamp mellem det gode og onde. Mælkevejen og stjernerne viser vej til en by i galaksen med kultur og oplevelser for hele familien den 12.og 13. april.

Blandt hovedattraktionerne ved årets galaksedage er Danmarks største messe for science fiction og fantasy; Sci-Fi-Con i Arena Randers. Som noget nyt i år kan ‘Randers – en by i galaksen’ også byde indenfor i det, der meget vel kan være Danmarks største Escape Room. 4 rum i multihuset Underværket bliver omdannet til Escape Galaksen. Her skal deltagerne bryde koden og befri den tilfangetagne pige ILO.

Hele programmet finder du på www.enbyigalaksen.dk

Fakta om komponisten Jonas Frederik

Han startede sin musikalske karriere som 9-årig med at spille klaver. Jonas Fredrik vandt hurtigt topplaceringer i Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrence og den danske Steinway Festival.

I en alder af 15 år komponerede han sit første større værk, en klavertrio – og andre store værker fulgte snart efter. Som 17 årig var han derfor allerede en meget erfaren pianist og optaget på Det Jyske Musikkonservatorium.

Fra 2013 studerede Jonas Frederik filmkomposition hos Jacob Groth, der blandt andet har komponeret musik til Millennium-trilogien. Herefter kom der for alvor fart på karrieren. Jonas Fredrik har kombineret musik til følgende film; ‘For min brors skyld’ (drama, 2014), ‘Paparazzi’ (drama, 2014), ‘A Modern Tale’ (drama, 2015), ‘Tell Me What You See’ (drama, 2015), ‘The Last Padawan: A Short Star Wars Story’ (sci-fi/adventure, 2016), ‘Sjælehyrde’ (dokumentar, 2016), ‘Tæt ved verdens ende’ (dokumentarserie, 2017), ‘Lad de døde hvile’ (eventyrlig gyserkomedie, 2018).

Jonas Fredrik er bosat i Vejle og har opnået en kandidatgrad fra både Det Jyske Musikkonservatorium og Det Syddansk Musikkonservatorium. Læs mere om ham på: www.jonasfrederik.com

Kommentarer