Randers By

Dansk Byggeri: Send flere flygtninge til Randers

Dansk Byggeri vil flytte flere flygtninge fra yderkommunerne til Randers og Viborg. KL medgiver, at det er en udfordring at finde boliger i landdistrikterne, men understreger, at der er arbejdsgiverne, der skal skabe jobåbninger i tusindvis. 

Der er ingen grund til at placere flygtninge i yderområder, fordi det er ikke her, at flygtninge på den længere bane skaffer sig et arbejde. Udmeldingen fra Dansk Byggeri er et opgør med en mangeårig praksis, hvor kommuner langt fra de store byer tager flest flygtninge af den aktuelle flygtningestrøm, fordi det er her, at de færreste flygtninge bor, skriver Jyllands-Posten.

“Det er en forkert strategi, for vi kan jo se, at mange af flygtninge bryder op efter integrationsperioden på tre år og flytter mod de største byer København, Aarhus, Odense og Aalborg. Vi så meget hellere, at man havde en mere bevidst strategi om at placere flygtninge i de store og mellemstore byer, hvor der faktisk er arbejdspladser i stedet for, at de største byer suger dem til sig,” siger underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri til Jyllands-Posten.

Send flygtninge til Randers

Louise Pihl nævner byer som Viborg og Randers som eksempler på områder, hvor flygtninge hurtigere vil komme i gang på arbejdsmarkedet.

“Ganske enkelt fordi jobbene er der. Det er de jo ikke i yderområderne i samme grad,” tilføjer hun.

Dansk Byggeri peger også på, at med det stigende antal flygtninge øges presset på boligmarkedet. Det gælder for eksempel de almene boliger. 120.000 nye boliger lyder regeringens officielle vurdering  af behovet. Når de sender flest flygtninge langt ud på landet, kan det skævvride boligbyggeriet.

“Man risikerer, at yderkommunerne bygger boliger, som på længere sigt kommer til at stå tomme,” siger Louise Pihl.

Afgørende jobindsats

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening, ønsker ikke konkret at kommentere Dansk Byggeris forslag, men indrømmer, at det en udfordring at finde boliger til flygtninge i yderområderne.

»Men KL er enig i, at vi har en udfordring med at skaffe tilstrækkeligt med egnede boliger til flygtninge. De tiltag, som vi aftalte i forbindelse med topartsforhandlingerne, var et godt, første skridt, men KL vil nøje følge, hvordan behovet udvikler sig i de kommende år,” udtaler han til Jyllands-Posten, hvor han i en skriftlig kommentar tilmed flytter fokus over på landets arbejdsgivere:

”Lige nu har kommunerne stort fokus på at implementere de ændringer, som blandt andet var en følge af trepartsaftalen. Her er det afgørende, at vi bliver meget bedre til at få flygtninge i job. I den sammenhæng ser vi frem til, at mange arbejdsgivere forhåbentlig vil ansætte flygtninge i de IGU-stillinger (integrationsgrunduddannelse, red.), som blev en del af trepartsaftalen. Det er afgørende, at virksomhederne skaffer flere tusinde nye jobåbninger til flygtninge. Det vil også have stor betydning for flygtninges boligsituation, hvis de kommer i job og dermed kan betale en højere husleje”

Kommentarer