Danmarkshistorien for børn i påskeferien
Fed musik, sjove tegninger og sanselige aktiviteter er nogle af ingredienserne, når Museum Østjylland i Kulturhuset tirsdag den 11. april 2017 klokken 10-12.30, blænder op for en festlig og historisk dag for de allermindste og deres familie.
Museums-dagen er en del af projektet ”Der var engang en å”, der fokuserer på formidling af Danmarkshistorien for de små. Udgangspunktet er Gudenåen og dens historie, og hele projektet er en del af den omfattende satsning ”Historier om Danmark”, som DR i disse dage skyder i gang.
I efteråret modtog Museum Østjylland 307.000 kroner til at lave en billedbog med sange og tegninger om Gudenåen for de 0-6 årige. Bogen er delt ud til 1.000 børn i kommunens vuggestuer, børnehaver og dagplejere. Desuden fik museet pengene til at lave to events i løbet af ”historieåret” 2017. Arrangementet den 11. april er det første event.
– Hensigten med projekt ”Der var engang en å” er, at de 0-6 årige på lige fod med de voksne kan tale med om Danmarks historie hen over middagsbordet eller over madpakken i dagtilbuddet. Det vil vi som lokalhistorisk museum gerne være med til at klæde børnene på til, forklarer museumsinspektør Lisette Berg Andersen, der er tilrettelægger af både projektet og af arrangementet for de allermindste.
De 307.000 kroner er søgt gennem Slots- og Kulturstyrelsens pulje, som Nordea har støttet. Projektet er det eneste af de støttede projekter, der har netop de yngste borgere som målgruppe.
Åen i Kulturhuset
– Det bliver så sjov en dag, lover museumsinspektør Lisette Berg Andersen fra Museum Østjylland om det festlige arrangement, hvor Gudenåen er rykket indendørs, og fortsætter – Vi har de sidste mange år lavet museumsdage for vuggestuer, dagplejere og børnehaver, hvor børnene er kommet med deres pædagoger og dagplejere og har lært om historien. Nu er det familierne, der her på museet sammen oplever historien fortalt i øjenhøjde med de allermindste.
Syng, tegn og leg
Til ”Der var engang en å-dag” på museet kan børnene:
- Høre Mikkel Nordin Frost synge og spille historie-rim. Mikkel Nordin Frost har skrevet teksten og musikken til billedbogen for de små.
- Tegne med børnebogs-tegneren Jørgen Eivind Hansen
- Besøg det kreative værksted og få en lille ting med hjem
- Lege med katapulten og skyde ting over åen
- Løfte tunge ting, som de seje pramdragerne gjorde i fortiden
Åen er en røde tråd
Den genkendelige og lokale røde tråd i projektet er Gudenåen.
– For tusindvis af børn i og omkring Randers er Gudenåen et konkret og synligt sted. Dagligt krydser de åen i bil, i bus, på gåben eller cykel. Men åens kulturhistorie er sværere at få øje på for vores små borgere. Og der er faktisk masser af lokale historier knyttet til Gudenåen, pointerer Lisette Berg Andersen.
Gudenåens historie er ligeså lang som Danmarkshistorien, og åen har været områdets hovedfærdselsåre og hellige sted gennem årtusinder. Vikingerne ofrede smukke sværd i åen, og senere blev middelalderbyen Randers anlagt. Niels Ebbesen flygtede over åen, og varer blev fragtet af pramdragerne op og ned af åen.
Forskellighed er godt
Projekt ”Der var engang en å” er blevet til i et omfattende samarbejde med musiker, tegner, lokale kulturaktører, VIA og pædagoger og dagplejere, der har givet gode råd og vejledning i forhold til målgruppe og område. Lisette Berg Andersen fra Museum Østjylland er tovholder på projektet:
– Det har været en stor fornøjelse at arbejde sammen med så mange forskellige mennesker om å-fortællingerne. Jeg håber, at de mange forskellige vinkler på åens historie også giver mange forskellige familier lyst til at dykke ned i åens historie.
Hvad er meningen?
Projektet har en legende og sanselig tilgang til historien. Det er meningen, at sprogstimulering, tegninger, musik og naturen omkring åen skal være indgangen til de mindstes forståelse af Danmarkshistorien. Ambitionen er, at historier om fortiden åbner for filosofiske spørgsmål i børnehøjde.
Det er gratis adgang til ”Der var engang en å-dag”.
Kommentarer