Samfund

Cykelleg i september: Rollinger kan også køre ræs

Allerede når dit barn er halvandet-to år gammel kan du med en løbecykel gå i gang med Cykelleg. Foto: Cyklistforbundet

Når du tør slippe styret og fange sæbebobler med den ene hånd, mens du cykler, er du godt på vej til at blive cykelsikker og trafiksikker børnecyklist. Lige nu leger 13.400 børn fra 355 børnehaver i 64 kommuner sig til at blive sikre på cyklen med Cyklistforbundets kampagne ‘Vi kan cykle!’. Cyklistforbundet opfordrer forældre til også at lege cykelleg derhjemme.

I disse uger leger børnehaver over hele landet Trafikbanko, Cykelstopdans, Mus og Løver og andre sjove cykellege. Det er lege, hvor børnene leger sig til at kunne alt det farlige og alt det vigtige på en cykel – styre farten, holde balancen, læse de andres bevægelser, reagere hurtigt og huske at bremse.

For når børn skal ud i trafikken og cykle, skal de være så vante med cyklen, at de ikke bruge al energi på at koncentrere sig om at holde balancen.

– Børn skal turde kigge sig over skulderen for at orientere sig og turde slippe styret med den ene hånd for at signalere, at de vil dreje, før de er klar til at blive sluppet ud i trafikken. Det lærer børnene med cykelleg, siger børneprojektleder i Cyklistforbundet, Trine Stig Mikkelsen, om børnehavekampagne Vi kan Cykle!.

I alt 355 børnehaver har tilmeldt sig kampagnen, som Cyklistforbundet kører i samarbejde med Østifterne. Cykelleg er udviklet af Cyklistforbundet i samarbejde med erfarne bevægelsespædagoger, og alle tilmeldte børnehaver får materialer og inspiration til at lave cykelleg med børnene.

Cykelleg giver selvværd
I den integrerede institution Kastaniebakken i Birkerød cykler 40 ud af institutionens 101 børn med i årets kampagne. Leder Mette Stobbe siger:

– Cykelleg er så favnende en opgave for børnenes bevidsthed, at de slet ikke kan nå at tænke, ”det kan jeg ikke”. De gør det bare, og på den måde styrker legene også børnenes selvværd. For de oplever jo, at de kan noget, og at de kan lære noget, siger Mette Stobbe.

Hun ser ofte nye sider af børnene, når de leger på cyklerne. Børn, der plejer at være lidt tilbageholdende og søge ro hos en voksen, finder pludselig ind i nye roller. De bliver helt grebet af legen og glemmer sig selv, fordi det er så sjovt.

Kan også leges derhjemme
Cyklistforbundets Trine Stig Mikkelsen opfordrer forældre til at lege cykelleg derhjemme. For selv om konceptet er udviklet til daginstitutioner, kan mange af øvelserne også bruges derhjemme. Og med en løbecykel kan man gå i gang allerede, når barnet er halvandet – to år.

– Det er en gave til børnene, når vi voksne lærer børn at cykle. Der er mange gode oplevelser forbundet med at cykle. Samtidig giver det en kæmpe frihed for både børn og forældre, når børn kan tage cyklen og transportere sig selv hen til sport eller kammerater, siger Trine Stig Mikkelsen.

Tre gode cykellege til derhjemme
Kanonkongen sænker skibe, Æblerov og Kildedillen. Cyklistforbundets cykellege har ofte sjove navne, men giver seriøs cykeltræning. Og der skal mange kilometer i benene til at blive først cykelsikker og siden trafiksikker.

Kongens efterfølger: Du går eller cykler foran dit barn, og sammen øver I at tage den ene hånd af styret, cykle i zigzag eller bare at cykle meget langsomt. Det er nemlig ikke så let!
Fange sæbebobler: Du blæser boblerne, og dit barn fanger dem med hovedet, hånden, foden eller næsetippen. Det kræver god balance og et fast tag i styret.
Bremsesporskonkurrence: Sæt farten op, slå bremsen i og konkurrér om, hvem der kan lave det længste bremsespor. En sjov og udfordrende cykelleg, som leges bedst på grus.
Se lege, guides og videoer på Cyklistforbundet.dk/foraeldre

Kampagnen kort

13.400 børnehavebørn fra 355 børnehaver deltager i Cyklistforbundets kampagne Vi kan Cykle! 2020, som Cyklistforbundet gennemfører med støtte fra Østifterne 1.-30. september 2020
Med kampagnen får børnehaver og forældre hjælp til at komme godt i gang med cykelleg
Det er gratis for institutionerne at deltage
Der er børnehaver tilmeldt i 64 kommuner: Albertslund, Assens, Bornholm, Brøndby, Dragør, Esbjerg, Favrskov, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Gentofte, Guldborgsund, Haderslev, Helsingør, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Holstebro, Horsens, Hvidovre, Høje Taastrup, Hørsholm, Ishøj, Jammerbugt, Kalundborg, Kolding, København, Lejre, Lemvig, Mariager, Mariagerfjord, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Næstved, Odense, Odsherred, Randers, Rebild, Ringkøbing Skjern, Ringsted, Roskilde, Rudersdal, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Slagelse, Sorø, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vallensbæk, Varde, Vejen, Vejle, Viborg, Vordingborg, Aabenraa, Aalborg, Aarhus

Kommentarer