Kultur

CPH:DOX on tour in Randers

I dagene den 20.-31. marts ruller den Internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX til Randers. Samtidig med at hovedfestivalen afholdes i København bliver et program med 10 film præsenteret for randrusianerne. Blandt de danske kommuner, der får besøg af CPH:DOX on tour, er Randers det eneste stop i Østjylland.

– Det er med stor stolthed og glæde, at vi byder både borgere og gæster velkommen til et internationalt dokumentarfilm-program. Det understreger, at Randers er helt i front, når det handler om interessante kulturoplevelser med høj kvalitet – siger borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen.

Randers er udvalgt blandt en lille håndfuld kommuner udenfor København, og det er ifølge arrangøren langt fra tilfældigt.

– Randers er kendt for sine ambitiøse kulturbegivenheder, og vi ser frem til sammen med Randers Kommune at kunne præsentere cremen af cremen af spritnye eksklusive dokumentarfilm fra ind- og udland – film som får deres verdens- eller Danmarkspremiere under festivalen – siger projektleder for CPH:DOX ON TOUR, Adam Thorsmark.

CPH:DOX on tour in Randers bliver udover en række filmvisninger skræddersyet med events, højaktuelle debatter og samtaler rundt om nogle af filmene. Filmfestivalen bliver afholdt i samarbejde med Randers Eventsekretariat og Randers Bibliotek.

Fire første film klar
Dokumentarfilmene vil blive vist i Kulturhuset sal på Stemannsgade 2, hos Underværket på Jens Otto Kraghs Plads og i Kulturhuset Langå på Bredgade 4. Hver visning vil blive efterfulgt af enten debatter, artist talks eller andre events. De første fire dokumentarfilm i det lokale program er netop blevet offentliggjort. Det er fire såkaldte Simultanvisninger, hvilket vil sige, at det er film, der også vises i København og de ni øvrige tour-byer. Det drejer sig om “The Other Munch”, som følger en af Nordens største litterære stjerner, den norske novellist Karl Ove Knausgaard, i rollen som kurator på udstillingen med værker af folkehelten Edvard Munch.

Du kan også opleve en mesterlig doku-thriller om den svenske journalist og forfatter Stieg Larsson. Han er meste kendt for sin Millennium- trilogi om makkerparret Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. I filmen “The Man Who Played With Fire” følger vi Larssons arbejde med at kortlægge og bekæmpe højreekstremistiske bevægelser i Sverige – en kamp, der gennemsyrede hele hans voksne liv.

I filmen “Ferrante Fever” kan du blive klogere på den italienske forfatter, der går under pseudonymet ‘Elena Ferrante’. Hun står på listen over verdens 100 mest indflydelsesrige personer, trods forfatteren endnu ikke har givet sig til kende til offentligheden.

Sidst men ikke mindst vises filmen “Hunting For Hedonia”, der tager afsæt i den danske forfatter, videnskabsjournalist og ph.d. i neurobiologi, Lone Frank. Hun har skrevet bogen “Lystens Pioner” om en glemt og kontroversiel psykiater, der var langt forud for sin tid med sine forsøg på at kurere psykiske sygdomme ved elektrisk dybdestimulation af hjernen. Filmen lægger op til en efterfølgende spændende etisk diskussion.

En festival for hele kommunen
Derudover er der seks andre film på vej til det lokale festivalprogram.

– Vi er netop ved at lægge sidste hånd på programmet, og glæder os til snart at kunne præsentere hele programmet. Vi lægger meget vægt på, at det bliver en festival for hele kommunen. Vi arrangerer derfor også en visning i Langå. Ligesom vi arbejder med nogle temaer, der er har aktualitet for livet i Randers – siger den kommunale eventchef Mette Bertelsen.

Hele programmet for CPH:DOX on tour i Randers finder du på hjemmesiden – hvor det også er muligt at købe billetter til en pris af 35 kroner pr. billet.

Om CPH:DOX
Festivalen blev grundlagt i 2003 af CPH:DOX’s nuværende direktør, Tine Fischer. Med støtte fra både branchen og den nationale presse voksede festivalen fra et besøgstal på 14.000 i det første år til CPH:DOX 2018, hvor CPH:DOX slog alle rekorder med et totalt besøgstal på 110.500.

CPH:DOX arbejder for at blive den bedste filmfestival i og for verden. CPH:DOX viser ikke blot dokumentarfilm. Festivalen forankrer dem yderligere i samfundet gennem debatter, artist talks, events og masterclasses. I håbet om at skabe reel social forandring søger CPH:DOX at være et rum for refleksion, demokratisk dialog og meninger på tværs af befolkningen. Og derved sikre at filmene, og deres tematikker, lever videre langt efter at tilskuerne har forladt biografsalen.

Kommentarer