Ålum

Brostedet i Ålum indvies med stor festivitas på torsdag

På torsdag 24. juni er der indvielse af det rekreative område Brostedet ved Nørreå syd for Ålum. Et projekt, der blev skabt i samarbejde af visionære borgere i fire små landsbyer i Randers og Favrskov kommuner. Foto: Ghita Tougaard

En næsten ti år gammel plan, udviklet i fællesskab af borgere fra landsbyer på tværs af Randers og Favrskov kommuner, har i løbet det seneste år udmøntet sig i et nyt rekreativt område ved Nørreåen syd for Ålum. På torsdag 24. juni kan man endelig og helt officielt indvie ‘Brostedet’, som området er døbt. Og det sker med snoreklip, taler og masser af aktiviteter.

I 2012 besluttede en gruppe borgere fra Øster Velling og Ålum i Randers Kommune sammen med borgere fra Vester Velling og Terp i Favrskov Kommune at realisere en fælles drøm om at åbne for adgangen til Nørreåen, som flyder på grænsen mellem de to nabokommuner.

Drømmen var, at det skulle blive muligt at stå på brinken af åen og fiske, man skulle kunne hale sin kano eller kajak i land ved et ophalersted, man skulle kunne tage ud  og drikke sin kaffe med udsigt over ådalen, og man skulle kunne sove i shelter med Nørreåen i fodenden.

Et langt, sejt træk

Godt ni år skulle der dog gå, før drømmen kunne realiseres, initiativtagerne skulle nemlig igennem en lang proces for at skabe det lokale helle, som nu er etableret ved det gamle brosted syd for Ålum.

Seks lodsejere skulle nikke ja til, at man byggede på deres jord, to kommuner skulle give diverse tilladelser, ligesom naturstyrelsen med flere har været inde over for at godkende projektet. Endelig skulle der søges penge fra fonde til at finansiere projektet – i alt er det blevet til 7 fonde og 2 puljer, der har bidraget..

– Uden positive lodsejere, uden kommuner med hvem vi fandt fint fodslaw og uden særdeles velvillige fonde var denne smukke plads aldrig blevet til noget, fortæller formand for Ålum og omegns beboerforening, Ghita Tougaard.

– Men, er der nogen, vi skylder en endnu større tak, så det er de frivillige ildsjæle, der aldrig slap drømmen. Det er et maraton at holde fast i ni år, og det skal de have en helt særlig hyldest for, tilføjer hun.

Den første store opgave var at få ryddet området for buske og træer på begge sider af åen. Arkivfoto: Jan Szwed

Her gør vi det selv

Først i starten af 2020 kom finansieringen på plads og i marts samme år rykkede en minihær af frivillige ud for at rydde området for buskads og træer.

– Vi ville dengang have holdt et informationsmøde, hvor alle kunne komme og høre om tilblivelsen og driften af pladsen, men det forhindrede corona os i. Den information er derfor blevet drysset ud i takt med, at vi har bygget pladsen, og vi har informeret flittigt på facebook og i pressen, ligesom vi har inviteret alle til at være med i arbejdet, hvad rigtig mange også har været, fortæller formanden.

I løbet af godt og vel et år er der opført plankestier, borde og bænke, bålsted, fiskeplatforme, flydebroer, plateauer, rækværk, kajakhotel, ophalerplads, shelters og senest et toilet.

– Mange har spurgt hvad vi for eksempel gør med rengøring af toilettet, og svaret har altid været ”det må vi hjælpe hinanden med”. Så i dag har vi en stor gruppe af frivillige, der kalder sig ‘toiletbørsterne’, de holder toilettet rent på skift, en uge ad gangen, fortæller Ghita Tougaard og fortsætter:

– Vi er vist alle blevet så vant til, at det er kommunen, der står for pladser som Brostedet, med eksempelvis rengøring af toilettet, opsamling af affald, renovering og vedligehold; men her er det helt omvendt. Pladsen er vores, den er forankret i Ålum og Omegns Beboerforening, og det er også herfra den drives økonomisk. To grupper af frivillige står for renhold af toilet og vedlige- og renhold af selve pladsen. Og det tror vi selv på herude, at vi kan få noget godt ud af. Vi passer på vores plads og vi beder gæster om at passe på vores plads.

Gruppen, der står for vedligehold af pladsen, kalder sig ‘Brobyggerne’, og det ligger der flere betydninger, forklarer Ghita Tougaard.

– Brostedet ligger ved Ålum Bro, vi bygger bro mellem to kommuner og fire små landsbyer. Det er ret overvældende så mange, der har meldt sig til at hjælpe med driften af pladsen og rengøring af toilettet, og endnu flere vender pladsen dagligt for lige at sikre, at alle har det godt, og at der bliver passet godt på vores nye, rekreative område.

 

Allerede taget i brug

I hele byggeprocessen har der været gæster på pladsen syd for Ålum, og faciliteterne er taget i brug efterhånden, som de er blevet bygget.

– Det er blevet det yndede udflugtsmål, som vi netop havde håbet på, det er blevet det sted, hvor lokale mødes og får en sludder på bænken eller på broen. Ofte hører jeg: ”jeg vender lige åen, der møder jeg altid én at få en sludder med”, fortæller Ghita Tougaard og uddyber:

– Stedet bringer folk sammen; man får en sludder med dem, man møder og ikke kun med dem, man kendte i forvejen. Det er blevet et yndet overnatningssted for familier, venneflokke, spejdere, børn og voksne. Vi har mødt folk fra både Sønderjylland og Nordjylland på stedet; de kører hertil, selvom der er langt. “Det her er bare sådan et dejligt sted.Det vil vi gerne køre langt efter”, siger de.

De skulle så meget igennem, men projektet lykkedes, og ifølge Ghita Tougaard er det lykkedes over al forventning – eller måske netop efter al forventning.

– Nu står pladsen der og ligner noget, som nærmest altid har været her. Det er så smukt bygget, næsten som om naturen kunne have gjort det helt selv. En dansk egeskov har foldet sig ud som plankestier, borde og bænke, fiskeplatforme, flydebroer, plateauer, rækværk og meget mere. Mod vest er der spang over grøfterne 500 meter ud, hvor man kun kan høre sin egen vejrtrækning og fuglenes sang. På den centrale plads syd for broen finder vi to fuldtømmershelters, og på den nordlige side af broen er der handicaptoilet og en grejbase til opbevaring af alt det grej, der kan være brug for, når man opholder sig på en plads, hvor der er vand, bålsted og shelters, lyder hendes begejstrede beskrivelse af stedet, der i sin fuldkommenhed må være det nærmeste, man kommer på opfyldelsen af en drøm.

Brostedet i Ålum er allerede blevet et populært udflugtsmål for gæster fra både nær og fjern. Foto: Jan Szwed

Indvielse på torsdag

Torsdag 24. juni klokken 16.00 er der officiel indvielse af ‘Brostedet’ i Ålum, hvor borgmestrene fra Randers og Favrskov kommuner, Torben Hansen og Nils Borring, kommer og klipper den grønne snor.

Til indvielsen vil der også være deltagelse af lodsejere, repræsentanter fra diverse fonde, entreprenører, håndværkere, borgere fra de involverede landsbyer samt ikke mindst de mange frivillige, som har lagt et stort arbejde i projektet.

Alle andre interesserede er også velkomne til at møde op til indvielsen. Der tændes op i bålfade, hvor der ristes pølser, bages pandekager og grilles skumfiduser, og så bliver der også budt på kolde drikkevarer. Desuden bliver der fortalt om signalkrebsens liv i de danske åer og vandløb, og børn og unge fra lokalområdet demonstrerer, hvordan man fanger den invasive, men i øvrigt velsmagende, krebs i Nørreåen; og så bliver der også mulighed for at prøve kajaksejlads.

Kommentarer