Livsstil og forbrug

Brændbart forsvinder på genbrugspladserne

Det er slut med småt brændbart på genbrugspladsen ved Tom Øvlisen og kollegaerne. Nu hedder containeren "Rest efter sortering". For det er kun det, der er tilbage, når man har sorteret, der må komme i. Foto: Randers Kommune.

Containeren med “Brændbart” er nu fortid på genbrugspladserne i Randers Kommune. Der skal endnu mere fokus på at få genanvendt alle ressourcer, og derfor skifter den gamle kending nu navn.

Næste gang du leder efter containeren til småt eller stort brændbart på genbrugspladsen, kommer du til at lede forgæves. Der vil stadig være ting, som ikke kan genanvendes og som kan brændes af for at få el og varme. Men for at tydeliggøre, at det ikke er en container til alt, der kan brænde, står der nu “Rest efter sortering” på skiltet.

“Vi er glade for det nye navn, for det understreger, at her skal der først smides noget i, når man er færdig med at sortere det,” forklarer Helle Jørgensen fra Affald & Genbrug ved Randers Kommune. Desværre må hun også skuffe dem med hang til onkel-vitser: “Det har altid været en stående vittighed blandt de besøgende på pladsen, at alt jo kan brænde ved høje nok temperaturer, men nu kan man altså ikke længere joke sig uden om at sortere sit affald.”

Mindre skal brændes af

Der bliver hvert år afleveret mere på genbrugspladserne, og så længe det går til genanvendelse er det også gode skridt i den rigtige retning. Men stigningen gælder også det, der bliver afleveret til forbrænding, og derfor bliver der nu sat ekstra fokus på de containere.

“Senest har vi lagt låg på vores deponicontainere og fået flyttet rigtigt meget affald, som godt kunne genanvendes i stedet for at blive deponeret. Nu er turen så kommet til containerne med brændbart, hvor vi har en forventning om, at vi kan redde 10% af affaldet fra flammerne. I løbet af et år, bliver det mellem 450 og 500 tons.”

Ressourcerne skal tilbage i kredsløb

Borgerne i Randers Kommune er rigtig gode til at sortere deres affald, og genbrugspladserne er med til at sikre kommunen en plads blandt de bedste i landet til at genanvende ressourcerne i affaldet. Krav fra EU betyder, at 65% af alt affald skal genanvendes senest i 2035, men ambitionerne kan godt være højere end det, fortæller Helle Jørgensen.

“Vi mærker stor opbakning til affaldssorteringen og vores tiltag her i Randers Kommune, og vi mener helt klart, der er endnu mere potentiale. Når borgerne gerne vil sortere og leve mere bæredygtigt, skal vores ambitioner selvfølgelig også matche det ønske.”

Kommentarer