Randers By

Børns sundhed er ikke en konkurrence

Debatindlæg af Louise Høeg (V) –  formand for Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalget

I 2017 viste konklusionerne i en rapport baseret på Sundhedsplejens lovbestemte indberetninger at hvert femte barn i skolealderen i Randers Kommune er overvægtig. Den gennemsnitlige overvægt for børn i udskolingen steg fra 2015-17 med 2 % til 20 % mens det for indskolingens vedkommende lå stabilt på 13%.

Randers Kommune er derved den kommune i Regions Midtjylland der har flest overvægtige børn i skolealderen, – og vi har således en alvorlig sundhedsudfordring.
Men jeg mener bestemt ikke at en belønning på 22.000 ved konfirmationsalderen eller ved 18 og 25 års alderen er en løsning.

Indtil man fylder 18 år er man et barn, og børn påvirkes i aller højeste grad at de voksne (rollemodeller) som de omgås og deres vaner, samt de rammer der er i dagligdagen.

Sundhedsplejen i Randers Kommune fik i budgettet for 2018 forlænget et projekt for børn i skolealderen med moderat til svær overvægt og ønsket om en yderligere forlængelse eller permanentgørelse samt udvidelse er sendt videre til årets budgetforhandlinger. Der er i øjeblikket en ventetid på 6-7 måneder for deltagelse i projektet og derfor håber jeg at der vil blive afsat penge til det i årets budgetforlig.

Det er et projekt der ikke sætter barnet i offerrollen men som støtter og giver redskaber til barnet og familien, og som har vist flotte resultater og givet mange solstrålehistorier. Et projekt som dette vil jeg meget hellere bruge flere penge på. Og jeg vil også gerne bruge flere penge på tiltag der får flere børn og unge aktive i idrætsverdenen.

Det er som sagt klart at den stigende overvægt er en kolossal udfordring for sundhedsvæsnet og vores fælles pengekasse. Og det er klart at det også i mange tilfælde betyder mindre livskvalitet for den enkelte, og her er mobning en stor negativ faktor for børnenes vedkommende. Og derfor er vi også nødt til at agere bredt som kommune.

I Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalget er vi meget opmærksomme på vores sundhedsmæssige udfordringer og har blandt andet vedtaget at kost/overvægt og fysisk aktivitet bliver blandt hovedemnerne i vores kommende Sundhedspolitik, – og emner som alle kommunens forvaltninger skal arbejde med.

Jeg synes at det er trist at høre børn tale om hvem der har fået flest penge i konfirmationspenge, – for det må være en forfærdelig følelse for det barn der langt fra kan være med i konkurrencen. Så jeg bryder mig bestemt heller ikke om tanken om hvis et barn ikke levede op til idealvægten og således ikke kunne indkassere 22.000 kr, som de fleste af kammeraterne havde fået. – Jeg kan forestillle mig at man resten af livet har en fornemmelse af et “duer-ikke”-stempel i panden.

Jørgen Winther har ofte introduceret nye og spændende ideer på sundhedsområdet og han skal have tak for at have sat fokus på en meget stor sundheds- og samfundsudfordring. Men jeg kommer ikke til at stemme for at Randers Kommune deltager i sådant forsøg med børn.

Kommentarer