Børn af udsendte soldater fik medaljer, da Randers hejste flaget for veteraner og udsendte
Tirsdag var der igen officiel flagdag. Det er dagen hvor udsendte i verdens brændpunkter bliver hædret, og ofrene mindes. Det gælder alle former for udsendte: Soldater, sygeplejersker, læger, politifolk m.m.
Vejret var perfekt. Solen skinnede fra en skyfrihimmel, og det kan være årsagen til, at der kom så mange tilskuere, hvoraf en stor del af veteranerne var iklædt uniform.
Klokken 16.20 varmede Randers Politiorkester op til højtideligheden, som tog sin begyndelse klokken 16.30.
Dagens konferencier Frank Nielsen bød velkommen, og gav straks ordet til borgmester Claus Omann Jensen (V).
– I fortjener en stor tak og dyb anerkendelse for jeres fornemme indsats ude i verden. I har gjort en fremragende og flot indsats. I har bidraget til at tusind vis af menneskers liv og hverdag er blevet bedre, og ikke mindst reddet. Det er en indsats, som jeg ved, har haft stor betydning mange steder i verden, sagde Claus Omann Jensen.
– Det er svært at finde ord som er store nok til at beskrive, hvor stor betydning jeres arbejde har. Det er ikke for stort at sige, at I gennem jeres indsats vogter demokratiet og friheden til at tilrettelægge sit eget liv. Her fra mig som borgmester, og fra hele Randers Kommune får I en stor og dybtfølt tak for jeres arbejde, jeres engagement og jeres indsats, understregede borgmesteren.
Næste taler var koncernchef for Hedeselskabet, Lars Johansson, som selv har en fortid som oberstløjtnant ved ingeniørtropperne i Randers, og er nu officer af reserven.
– Når vi skal markere flagdagen, er der to ord, som falder mig på sinde: Taknemmelighed og respekt.
– Min generation og yngre generationer har ikke tidligere oplevet krig på egen krop. Vi kender ikke til den krise, som kan følge i kølvandet af krigens rædsler. Men det gør I. Vi er opvokset i et trygt, men også materialistisk samfund, hvor fred, frihed og demokrati tages for givet, hvilket det ikke bør, bemærkede Lars Johansson i sin tale.
Han gav også en lille opsang til politikerne:
– Det er ikke godt nok, at hjemvendte veteraner skal kæmpe i årevis for f.eks. at få anerkendt en arbejdsskade, tildelt forsikring, udbetalt pension eller ikke får den nødvendige hjælp til at håndtere de oplevelser, som man har været igennem.
– Fra erhvervslivets side vil jeg opfordre til, at der gøres en endnu større indsats for at skabe yderligere jobmuligheder for hjemvendte veteraner, og deres pårørende, erklærede erhvervsmanden.
Sidste tale var generalmajor Ib Johannes Bager. Han talte primært til de udsendtes pårørende, og ikke mindst børn.
– Voksne kan måske håndtere det de ser i medierne, men for I børn står I overfor noget helt ukendt. Når I følger med medierne, så får I hurtigt et dramatisk billede på nethinden, og det giver anledning til mange tanker, som kan være svære at dele med andre.
– Når far eller mor er kommet hjem igen, er der er rigtig meget, som du som barn skal forholde dig til og klare. Men du svigtede dem ikke. Du var der for dem, lige så meget, som de har været der for dig, bedyrede generalmajoren.
– Som et synligt bevis på vores anerkendelse af jeres helt særlige indsats, giver vi jer hermed en særlig orden, som ikke ret mange får, og som I har ret til med stolthed og åben pande kan bære resten af livet. Helt enkelt, fordi I har gjort jer ærligt fortjent til den.
Sammen med Tanja Maria Andersen fra Veterancafeen, uddelte Ib Johannes Bager 13 medaljer til børn af udsendte.
– Som noget nyt, og som en cafe for veteraner og især deres pårørende, har vi ønsket at sætte tiltaget med børnemedaljer i værk. Det gør vi for at anerkende børnenes savn og de udfordringer de har og haft. Selvom børnene er hjemme, mærker de også krigen og/eller brændpunkterne der hjemme, fortæller Tanja Maria Andersen til Randers Netavis.
Vanen tro var Randers Kommune som afslutning vært ved en reception, hvor der var øl, sodavand og vin sammen med snacks.
Efter talerne blev der afholdt 1 minuts stilhed til ære for de danskere, som har mistet livet i internationale indsatser.
Arrangementet på Rådhustorvet sluttede med, at trompetisten Thomas Ingemann spillede ”Last Post.”
Efter receptionen på det gamle rådhus blev en fanekommando ført fra det gamle rådhus til Sct. Mortens Kirke, hvor der er tradition for en æres- og mindegudstjeneste, som pastor Søren Dam Kjeldsen forestod.
Flagdag i terrorens skygge
For første gang var området omkring det gamle rådhus, terrorsikret. Der var stillet betonklodser op og der var posteret politibetjente med maskingeværer ved samtlige frakørsler og politibetjente med maskingeværer var posteret ved hver frakørsel. Politiets indsatsleder på stedet, oplyser til Randers Netavis, at der ikke var nogen konkrete trusler, men at politiet udelukkende var tilstede for at forebygge.
– Det er jo ikke alle, som er tilfreds med de danske veteraners indsats i brændpunkterne, konstaterede indsatslederen.
Kommentarer