Randers By

Blod, gys og nørder hjemsøger biblioteket

Foto: Randers Bibliotek.

Mød Inferno-drengene, der vender tilbage lørdag den 14. august, kl. 19.00.

Lørdag aften åbner Randers Bibliotek dørene til et stykke fantastisk danmarkshistorie. Fra dengang Randers var det hotteste sted på det danske nørdkort. Gutterne, som I skal møde her, har inspireret flere generationer af skribenter og nørder.

“I virkeligheden kan jeg slet ikke tåle at se blod. Det er sjovt nok”. Sådan lød ordene fra den dengang 17-årige Peder Pedersenen, en af ophavsmændene til det danske fanzine: TwoZone. Peder havde sammen med Jens Sørensen længe snakket om, at man manglede et seriøst, dansk film- og tegneseriemagasin – og med deres fælles passion, samt hjælp fra gode kammerater kom den første udgave af TwoZone på gaden i slutningen af august måned i 1988.

“Der var egentlig ikke langt fra tanke til handling. Peder og jeg mødtes til “drama” på ungdomsskolen og gik siden på samme gymnasium. Vi fandt hurtigt ud af, at vi begge var vilde med gys, film og tegneserier – og i vores vennekreds var der ligeledes en masse “nørder”, som alle var vilde med idéen om et magasin”, fortæller Jens Sørensen. I den første redaktion var der bl.a. stor hjælp fra Henrik Tvilling og Frank Matz.

Den første udgave af TwoZone blev produceret i 650 eksemplarer, og blev revet væk på under tre uger. “Vi uddelte magasinet (gratis) på biblioteket samt et par videobutikker, så det var ret utroligt, at det forsvandt så hurtigt. Men det bekræftede os blot i, at det var noget som film- og tegneserieelskere længe havde efterspurgt”, fortæller Peder.

TwoZone var en blanding af filmanmeldelser og små tegneseriestriber, som blev produceret af de to udgivere samt deres netværk. Der udkom i alt fire eksemplarer i 1988, før magasinet skiftede navn.

Fra TwoZone til Inferno

I takt med magasinets stigende popularitet blev oplagstallet øget fra gang til gang. “Selvom vi syntes, at vi efterhånden havde et stort oplagstal, så var magasinerne væk på rekordtid hver gang de blev udgivet. Det gav os selvfølgelig mere ‘blod på tanden’ – men samtidig var vi også på vej mod en transformation, hvor vi gerne ville have filmdelen til at fylde mere i magasinet”, fortæller Peder.

Eneste indtægt for bladet bestod i annoncesalg, og indimellem måtte både Jens og Peder spytte i kassen, for at få udgifterne til produktionen dækket. “Det var selvfølgelig ikke helt holdbart i længden, så vi stod simpelthen overfor et paradigmeskifte. Samtidig var listen af skribenter vokset betragteligt, og talte nu flere anerkendte eksperter som bl.a. Nicolas Barbano, Søren Henrik Jacobsen, Erwin Neusky-Wulff, Tommy Prang Vonsyld, Jesper Mørch, Henrik Rytter og Jacob Stegelmann. Vi følte, at tiden var moden til et skifte”, fortæller Jens.

Inferno opstod således som en ‘Fugl Fønix’ fra asken af TwoZone. Formatet blev ændret, indholdet blev endnu skarpere og udvidet til at omfatte sci-fi, horror, fantasy og wierdo. Der kom endda farveforsider på magasinet hen ad vejen. Henover en femårig periode (1989-1994) blev der udgivet 11 numre, som til trods for at der nu var tale om et købe-magasin, altid blev udsolgt på kort tid. Mange af datidens skribenter har faktisk kickstartet deres karriere via Inferno, der dengang må betegnes som samtidens mest anerkendte danske filmmagasin.

Som lovet således leveret

Peder Pedersen har imidlertid aldrig rigtig været færdig med Inferno. “Vi lavede altid en…’ Glæd dig til næste nummer som bl.a. indeholder’… i slutningen af hvert magasin. Det gjorde vi naturligvis også til nr. 11, så jeg var jo nød til at lave bladet. Rigtig mange af de gamle skribenter sagde ja til at levere tekster, og her var specielt Tommy Prang Vonsyld og Jesper Mørch store katalysatorer til færdiggørelsen af Inferno nr. 12.”, slutter Peder Pedersen.

Man kan møde en flok af de gamle Inferno-drenge på Randers Bibliotek lørdag d. 14. august, kl. 19.00. Paneldebatten styres af ingen ringere end Jacob Krogsøe.

Paneldebatdeltagerne er:

Peder Pedersen

Filminstruktør. Stifter af magasinet “Inferno” og instruktør på alt fra LEGO® reklamefilm til prisvindende musikvideoer som Aquas “Barbie Girl”. Har produceret over 400 reklamer og har her også været nomineret til et utal af priser.

Jesper Mørch

Reklametegner. Skribent på Inferno og Jesper skriver pt. på en bog om Lucio Fulcis mesterværk “The Beyond”.

Jens Sørensen

Marketingansvarlig på biblioteket. Medstifter og skribent på “Inferno”. Skuespiller og makeup-wingman på flere af Infernos filmproduktioner.

Tommy Prang Vonsyld

Forsikringsagent og iværksætter. En af hovedkræfterne, da “Inferno” genopstod som trykt magasin for et par år siden. Tommy har siden 1990’erne beskæftiget sig meget med filmproduktion, både foran og bagved kameraet og arbejdet med instruktører som bl.a. Søren Fauli, Nicolas Winding-Refn, Anton Corbijn, Birger Larsen, Bille August og Susanne Bier, og ikke mindst Peder Pedersen.

Henrik Rytter

Gymnasielærer og forfatter. Skribent for Inferno. Kæmpe forkærlighed for asiatiske film og kultfilm generelt. Har ligeledes været skribent for Filmmagasinet Mifune, CUT og Filmredaktionen.dk.

Nicolas Barbano

Filmanmelder, forfattter og filmproducent. Barbano var en af hovedkræfterne i den første bølge af danske fanzine-publikationer. Han har bl.a. bidraget til danske fanzines som Filmsamleren, Inferno, Intercom, Nosferatu, Phenomena og Proxima samt til udenlandske genre-tidsskrifter som Famous Monsters of Filmland, Little Shoppe of Horrors og Video Watchdog.

Kommentarer