Bevar havet – stop havbrug
Debatindlæg fra Bæredygtig Randers Kommune.
Henrik Konradsen (VL), Henrik Leth (S), Kalle Nielsen (EL), Tine Vinstrup (VL) Pia Christensen (En Bæredygtig Randersegn)
Randers må stå sammen med Norddjurs og Syddjurs kommuner i kampen mod havbrug for at reducere kvælstofbelastningen i vores havmiljø har vi både fået en vandmiljøplan 1 og 2 der bl.a. pålægger kommunerne at kloakere samt modernisere rensningsanlæg for adskillige milliarder kr.
Som frygtet bliver den omstridte lov nr. 111 om flere havbrug i Kattegat vedtaget ved 3. behandling i Folketinget i næste uge, nemlig torsdag den 1. juni.
Dermed gives også tilladelse nye store havbrug langs med Djurslands kyst, der vil forurene ligeså meget som 120.000 mennesker uden beregning. Eneste krav er at der bliver lavet tvivlsomme kvælstof reducerende anlæg som muslingefarme og ålegræs-områder.
Derfor opfordrer “Bæredygtig Randers Kommune” at Randers Kommune stå sammen med Norddjurs og Syddjurs kommuner i kampen mod havbrug. Opdræt af ørreder i den nordlige del af Kattegat vil ikke alene forurene vandet ved Djursland, også Randers og Mariager fjorde vil blive belastet af den forøgede mængde kvælstof, og den øgede forekomst af alger.
Specielt i sensommeren er der i forvejen mange alger i vores fjorde. Hvem husker ikke, da Mariager Fjord i 1997 kollapsede som følge af iltsvind. Begge fjorde er påvirket af tidevandet, som et par gange i døgnet presser store mængder relativt frisk vand fra Kattegat ind i fjordene. Typisk betyder tidevandet en stigning i vandstanden på omkring en halv meter.
Lykkedes det regeringen at få vedtaget lovforslaget, der tillader flere havbrug, og etableres der som forventet og frygtet et anlæg ud for den nordlige del af Djursland, er det slut med frisk iltgivende sommervand til både Mariager og Randers fjorde. Fiskedød og svovllugtende fjorde kan meget vel blive en konsekvens af regeringens planer om fiskeopdræt i området. Randers Kommune bør derfor tilslutte sig de indsigelser, de to Djurslands-kommuner allerede har indgivet mod de planlagte havbrug.
Se lovforslaget her:
Kommentarer