Kultur

Besøg konservatorerne der passer på fortidens ting

Her er det konservator Anne Rostgaard Nielsen, der arbejder med en afstøbning af en bronzeløve, der stammer fra Vorups tidligere helligkilde Sct. Helene. Fotokilde: Museum Østjylland

Konservatorerne på Museum Østjylland er ualmindelig gæstfrie, og nu slår de igen dørene op for alle nysgerrige.

I Randers Festuge holder museet nemlig fast i den fine tradition med at holde åbent hus i konserveringsværkstederne og vise, hvilke genstande og projekter, som konservatorerne arbejder med.

Kig forbi til et par hyggelige timer med fokus på urnegrave, verdenskulturarv, et løvehoved af bronze og noget om modstandsbevægelsen.
Der er konservatorkaffe på kanden og hjemmebag på fadene.

Randers Festuge 2019: Åbent hus hos konservatorerne, fredag den 16. august 2019, kl. 10 – 13 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Benyt den store kælderindgang mod Jens Otto Krags Plads.
Gratis.
Der serveres hjemmebag og kaffe.

Hvis du denne dag går ned ad kældertrappen til Kulturhuset ved Jens Otto Krags Plads, bliver du budt velkommen af konservatorerne Anne Rostgaard Nielsen og Lone Petersen. De står klar til at fortælle om deres arbejde og få en snak med dagens gæster om bevaring af vores fælles kulturarv.
– Vi er også friske med gode råd til, hvordan du kan pleje dine egne arvestykker og andre fine, gamle ting – lover Lone Petersen.

Urnegrave og UNESCO
Blandt konservatorernes mange opgaver er i år konserveringen af 16 urnegrave fra Metervej ved Sdr. Borup. Her har museets arkæologer nemlig fundet en gravplads, der består af 35 brandgrave.

– Lerkarrene, der er dukket frem, viser, at det er en gravplads fra første århundrede efter vor tidsregning (ældre romersk jernalder). Urnerne indeholder brændte knogler og ofte resterne af en jernkniv eller et bæltespænde, hvis den afdøde er brændt sammen med sin dragt – fortæller konservator Lone Petersen.
Spændende er det også, at UNESCO i november 2018 udpegede trykketeknikken ’blåtryk’ til at være verdenskulturarv.

Det opdagede konservator på museet Carsten Korthauer ved et tilfælde. Blåtryk mestrede farveren på Farvergården i Ebeltoft nemlig, så nu er Farvergården og Museum Østjylland kommet i fint, internationalt selskab.

En løve af bronze
Et andet sted i kælderen under Kulturhuset vil konservator Anne Rostgaard Nielsen fortælle om en af museets genstande, nemlig bronzeløvehovedet fra Vorups tidligere helligkilde Sct. Helene. Firmaet Randers Arkitekten henvendte sig i foråret til museet for at få lavet en stor og mange små kopier af løvehovedet, som skulle bruges til i forbindelse med ombygningen af plejehjemmet ved Gudenåcenteret.

– Vi fik først lavet en 3-D scanning af bronzehovedet, men den var desværre ikke god nok. Så det var på den igen! I stedet lavede vi her i værkstedet en god gammeldags silikoneafstøbning af bronzehovedet, som smeden så kunne arbejde videre med – fortæller Anne Rostgaard Nielsen, der var meget tilfreds med det endelige resultat – og det var arkitektfirmaet heldigvis også!

Tankevækkende pæle
Museets anmelderroste særudstilling Modstand om den østjyske modstandsbevægelse har konservatorerne også arbejdet med. Hør dem fortælle om håndtering af blandt andet et større antal skydevåben. Også bliver der ikke mindst plads til at fortælle om de ikoniske henrettelsespæle fra Ryvangen, hvor otte medlemmer af Hvidstengruppen blandt mange andre blev henrettet under 2. verdenskrig.

Udstillingen kan ses frem til søndag den 20. oktober 2019.
For mere information kontakt konservator Lone Petersen på lp@museumoj.dk eller på 8712 2643.

Kommentarer