Livsstil og forbrug

Barnets tandlæge er lukket, hvad gør du?

Overtandlæge Lars Høvenhoff med tandpasta og tandbørste i hånden. Foto: Randers Kommune.

Selvom den kommunale tandpleje lukker ned i løbet af sommeren, så er der hjælp at hente, hvis et barn eller en ung får en skade eller sygdom i munden. Her er overtandlægens bedste råd til, hvad du gør, når uheldet er ude i sommerferien.

Hvis et barn eller en ung under 18 falder i sommervarmen og slår en tand ud, kan vejen til tandlægehjælp være længere end normalt. Den kommunale tandpleje, som behandler unge under 18 og andre med tilknytning til Randers Kommunes omsorgsområde, holder sommerferielukket i ugerne 28-31 og har derfor kun åbent for nødbehandling enkelte dage. 

“Selvom vi kun har begrænset åbent for nødbehandling i den kommunale tandpleje, så er der hjælp at hente, hvis der sker en akut og alvorlig skade. Førstevalget er at finde en åben tandklinik i lokalområdet. Udenfor normal åbningstid om aftenen og i weekender er der mulighed for at kontakte den regionale Tandlægevagt. Smerter i munden eller i tænderne kan være ubehagelige og trælse i en ferie,” siger overtandlæge Lars Høvenhoff.

Sådan redder du en tand, der er slået ud

Når fortanden ligger på asfalten og barnet skriger med en blodig mund, er det en god ide at tage det roligt og huske på, hvad man kan gøre for at redde tanden.

“Hvis det er en mælketand, er der faktisk ikke noget problem. Barnet kan have ondt, og det skal du tage dig af, men der vil snart vokse en ny blivende tand ud. Er det en blivende tand, der er slået ud, så saml den op, skyld den ikke, men opbevar den i munden eller i mælk. En tand tåler ikke almindeligt vand. Opbevarer du den rigtigt, kan vi med stor sandsynlighed redde tanden,” siger Lars Høvenhoff.

Pas på tænderne: Råd fra tandlægen 

Der kan selvfølgelig ske uheld og opstå akutte skader på tænderne, men de fleste tandbehandlinger er behandling af skader, der er sket på grund af manglende eller dårlig tandvedligehold. Tandlægens vigtigste råd til sommerferieperioden er derfor også forebyggende:

“I sommerferien ændrer mange deres hverdagsrutinerne, og det må altså ikke gå udover tandbørstningen. Sørg for at børste tænderne to gange om dagen uanset hvad. Det er den vigtigste forebyggende handling, du kan gøre. Jeg ser også, at der i løbet af sommeren bliver drukket flere syreholdige læskedrikke, det skal der også være plads til, men tænk over at tænderne ikke konstant er udsat for syre,” siger Lars Høvenhoff. 

  1. Børst tænderne to gange om dagen (husk tandbørste og tandpasta, hvis du rejser på ferie)
  2. Drik mindre syreholdige læskedrikke – drik vand, mælk og kakao (Læskedrikke med højt syreindhold: Sodavand, saftevand, juice, energidrik, danskvand)

Kommentarer