Afskaffelse af særregler har hjulpet landbruget
Læserbrev Af Michael Aastrup Jensen, Assentoft – medlem af Folketinget, Venstre.
I mange år har det været et kæmpe problem for dansk landbrug, at kornet har haft for lavt proteinindhold. Sådan har det ikke altid været, for dansk korn fejler som udgangspunkt ikke noget.
Desværre blev landbruget på et tidspunkt underlagt meget strikse regler for gødning, og det har betydet, at proteinindholdet er faldet. Et lavt proteinindhold medfører, at kornet er mindre egnet til eksempelvis bagning og svinefoder. Dermed har vi været i den paradoksale situation, at det ofte ikke er dansk korn, som bliver til det brød, vi spiser.
Det er der nu blevet ændret på med landbrugspakken, som regeringen fik indført under stor storhej i foråret. Nu kan danske landmænd gøde på samme måde, som konkurrenterne i resten af EU. Det har allerede haft en positiv effekt på årets høst, viser målinger fra landbrugets analyseenhed SEGES.
Proteinindholdet er ganske enkelt steget markant, efter at landbruget ikke længere er tvunget til at undergøde markerne.
For Venstre er det vigtigt, at dansk landbrug ikke pålægges mere restriktive regler end konkurrenterne i eksempelvis Tyskland. Vi skal overholde de fælles regler, vi er blevet enige om i EU, men vi skal ikke gøre det sværere for os selv. Hvis vi gør det, så lukker og slukker store dele af dansk landbrug, hvilket vil betyde affolkning i landdistrikterne. Det er der ingen, der får glæde af, ej heller vores natur.
I Venstre har vi tillid til de danske landmænd, og jeg synes ærligt talt, det er trist, at hårdarbejdende landmænd den ene gang efter den anden skal lægge øre til, at de kun er ude på at ødelægge vores fælles natur. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Tværtimod, så er landbruget et erhverv, der er sit ansvar bevidst og som bidrager enormt til den danske økonomi.
Med 148 mia. kroner i eksportindtægter og 140.000 personer beskæftiget i fødevareerhvervet, så er det et erhverv, vi ikke har råd til at miste.
Kommentarer