Årets buk blev kåret på Gammel Estrup
Bukkejagten gik ind ved solopgang den 16. maj, og traditionen tro var en samling jægere senere på morgenen mødt op på herregården Gammel Estrup til jagtdag. Simon Hulehøj Sørensen fra Auning nedlagde ”årets buk”.
Bukkejagten går hvert år ind 16. maj, og fra daggry ligger jægere landet over klar til at skyde råvildtet. På Djursland findes en række gode skove med vildt, og ved Drastrup lykkedes det den lokale jæger Simon Hulehøj Sørensen at nedlægge en flot buk.
På grund af sundhedskrisen og aktuelt forhøjede smittetal i Norddjurs deltog væsentligt færre jægere end normalt ved jagtdagen på Gammel Estrup. Det forhindrede dog ikke de fremmødte i at nyde morgenkaffen og få en snak om dagens jagt til tonerne af Auning Jagtforenings blæsere.
Fakta
- Bukkejagten går ind hvert år ved solopgang 16. maj. Bukkene må skydes frem til 15. juli.
- Jagten foregår med riffel eller bue.
- Der findes knap 180.00 jægere i Danmark, af dem er ca. 7 % kvinder. • Jagt som fritidsbeskæftigelse var før i tiden en adelssport og noget, man dyrkede ved hoffet og på de store godser.
- Jagten var en vigtig del af det herskabelige liv. Den markerede magt, status og værdighed, men var også samlingspunkt for selskabelighed og store fester.
- Der blev holdt mange storslåede herregårdsjagter op gennem 1800- tallet, hvor fokus først var på ræve og senere fasaner.
- Bukkejagten var sæsonjagt – man måtte ikke skyde bukkene mens de var i brunst i juli og august. I begyndelsen af 1900-tallet blev bukkejagten en formel forårsjagt. Siden 1967 har premieredagen været 16. maj.
Fakta om Gammel Estrup
- Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregården i 1926 solgt, og Gammel Estrup – Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygning i 1930. Museet hedder i dag Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og er en selvejende institution.
- Gammel Estrup er et statsanerkendt specialmuseum og beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde, og alt hvad dertil hører af herskab og tjenestefolk, arbejderboliger, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab, indretningskultur, malerkunst, møbler mm.
- Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for
Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus. - Museets største formidlingssatsninger er 1700-talsfestivalen i juni måned og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk. Desuden har museet en aktiv kulturtjeneste for børn og unge.
- Gennemsnitligt er besøgstallet på museet omkring 100.000 om året. Der er åbnet hele året bortset fra helligdagene i julen, januar måned samt mandage i vinterperioden. Museet har billetsamarbejde med nabomuseet Det Grønne Museum. Gammel Estrup har knap 600.000 besøgende online hvert år.
- Personalet består i det daglige af omkring 15 personer – heraf 8 fastansat. Museumsdirektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse.
- Gammel Estrups Netværk blev stiftet i 2006 og har ca. 150 medlemmer, der yder en frivillig indsats i forbindelse med museets mange, årlige formidlingsaktiviteter.
- For mere information tjek www.gammelestrup.dk eller www.facebook.com/gammelestrup
Kommentarer