A.P. Møller Fonden donerer millionbeløb til Spentrup Præstegård
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond har doneret 4,3 millioner til digterpræsten Steen Steensen Blichers gamle præstegård i Spentrup. Præst og menighedsrådsformand er beærede over det store beløb, som betyder, at en fuld istandsættelse af præsteboligen endelig kan færdiggøres.
Det er Spentrup Menighedsråd, som i et tæt samarbejde med det aarhusianske arkitektfirma Vilhelmsen, Marxen & Bech-Jensen har ansøgt om penge til et nyt tag og en fuld restaurering af de repræsentative lokaler i præstegårdens vestfløj. Istandsættelsen kommer til at ske med respekt for husets originale præg og unikke historie, fortæller menighedsrådsformand, Tove Kirk.
– Den seneste større istandsættelse af Spentrup Præstegård blev foretaget i 1950. Det har altså længe været tiltrængt med en gennemgribende renovering. A.P Møllers bevilling var mere end vi turde håbe på, og vi er selvfølgelig både glade og beærede, siger hun.
En total renovering
Den totale istandsættelse af Spentrup Præstegård er beregnet til 7,7 millioner kroner. Selve boligdelen kostede 3.450.000 kroner og blev finansieret af kirkeskatten i Randers Kommune samt et lån i Aarhus stift. Provstiudvalget, som administrerer kirkeskatten i Randers Nordre Provsti, kunne ikke bevilge det fuldgyldige beløb, men så stødte A.P. Møller Fonden altså til med de resterende millioner.
– Det viste sig under istandsættelsen af boligen, at taget var i dårligere stand end først antaget, så en snarlig udskiftning var derfor nødvendig. Arbejdet skal gøres med pietet for den smukke og fredede bygning, så derfor er det ikke billigt, siger Tove Kirk.
Klart til den nye præstefamilie
Det var også på tide med en fuld renovering, fordi en ny præstefamilie for nyligt er flyttet ind på Spentrup Præstegård. Den 17. August i år blev Ingelise Strandgaard indsat som ny provst i Randers Nordre Provsti og som ny sognepræst i Asferg-Gassum-Spentrup pastorat efter Klaus Frisman, der gik på pension i efteråret. Ingelise Strandgaard er ligesom Tove Kirk beæret over bevillingen, der gør at præsteboligen sikres mange år frem.
– Der er sket så meget i det hus i løbet af de sidste 150 år, der gør det bevaringsværdigt. Steen Steensen Blicher havde sit daglige virke og skrev flere af sine allerstørste værker her i huset, fortæller hun.
Blichers kirke
Spentrup Præstegård er rigtig nok et fredet stykke danmarkshistorie. Huset blev opført i 1795 af præsten Peder Daniel Blicher og tegnet af arkitekten Anders Christian Kruuse i klassicistisk stil. Det er i øvrigt samme arkitekt, der har tegnet Fussingø Slot. Mest kendt er præstegården i Spentrup dog for at være hjem til nationalskjalden Steen Steensen Blicher, som i 1825 overtog virket som præst i Spentrup. Herefter arbejdede og boede Blicher på præstegården til sin død i 1848.
– Præstegården danner sammen med den senere opførte sognegård og Malvinas Hus et unikt historisk miljø i Spentrup, som mange kommer langvejsfra for at besøge, slutter Tove Kirk.
På kirkegården ved siden af præstegården er Steen Steensen Blicher begravet ved siden af sin kone Ernestine Juliane Blicher. Et lille stenkast derfra finder man Malvinas Hus, der er opkaldt efter datteren Malvina. Her kan besøgende blandt andet se Blichers skrivebord, hvor de fleste af hans berømte værker blev til.
Fakta:
Steen Steensen Blicher virkede som præst i Thorning og i Spentrup, men er bedst kendt for sine digte, noveller og oversættelser af internationalt kendte værker. Blandt novellerne fremhæves ofte de “fire store”: Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog, Sildig Opvaagnen, Hosekræmmeren og Præsten i Vejlbye.
Kommentarer