Randers By

52 mærkedage – og stjernestunder hver dag

De 52 mærkedage skaber stor glæde hos mange ældre. Pressefoto.

Torsdag den 4. oktober er det “kanelbollens dag”. Den bliver fejret på Randers Kommunes ældrecentre – og det samme gør 51 andre mærkedage i løbet af et år. Formålet er at skabe hygge, stjernestunder og fællesskab omkring måltidet.

Randers Kommune har søgt og fået tildelt puljemidler på godt 600.000 kr. til at sætte fokus på det gode måltid. Der bliver blandt andet afholdt workshops for i alt 350 plejepersonaler og sat fokus på måltidsværter på plejecentre.

– Dagens måltider på plejehjem er noget, som rigtig mange beboere ser frem til i løbet af deres dag, og flere spørger “Hvad skal vi have at spise i dag?”. Derfor er det vigtigt, at vi gør, hvad vi kan, for at dagens måltider bliver bedst mulige ud fra de rammer, der er, siger Tine Rolapp, aktivitetsmedarbejder på “Det gode måltid” i Randers Kommune.

Der er fastsat 52 mærkedage. Der er de klassiske som jul, påske og St. Bededag, men listen inkluderer for eksempel også kyndelmisse, vaffeldag og meget mere. Hver mærkedag har et tilhørerne samtalekort, som er et redskab til plejepersonalet. Kortet kan bruges både før, under og efter måltidet til at sætte gang i snakken omkring maden, traditionen og årstiden.

EU truede kanelsneglen

Samtalekortet til Kanelbollens Dag fortæller, at dagen har været en tradition siden 1920’erne, og at mange danskere glæder sig over, at kanelbollen på et tidspunkt tog turen over sundet, så den nu er i Danmark under navnet kanelsnegl. Desuden står der i kortet, at EU i slutningen af 2013 var ved at true kanelsneglen eksistens. Årsagen var, at kanel indeholder stoffet kumarin, som er giftigt i for store mængder. Kanelsneglen fik dog lov til at overleve i en lidt mildere variant med en anelse mindre kanel.

Plejepersonalet på plejecentrene fortæller, at de bruger samtalekortene gør det lettere at indlede og have en samtale under måltidet. De gode samtaler bidrager til

– Måltider i godt selskab kan mindske følelsen af ensomhed og skabe stjernestunder i beboernes hverdag. Samtidig er underernæring en stor udfordring på plejecentre, og vi ved, at gode, stimulerende måltidsoplevelser kan være med til at forebygge netop underernæring, siger Tine Rolapp

Kommentarer