Randers By

29. august 1943 mindes i Randers på onsdag

Ebba Hjortshøj her ledsaget af barnebarnet Rikke Hjortshøj Christensen, ved en tidligere mindehøjtidelighed. Rikke Hjortshøj er kassérer i "Foreningen for bevarelse af Gestapofangernes Minde".

På onsdag den 29. august er det 75 år siden, at samarbejdspolitikken med den tyske besættelsesmagt ophørte. Ebba Hjortshøj fra Randers – som var aktiv i den legendariske A/S Gruppen, ledet af Aksel Sørensen, Ebbas bror – tager stadigvæk ud og nedlægger buketter på mærkedage.

A/S Gruppen havde sin virksomhed i Randers og den nærmeste omegn. Randers havde i 1940’erne mindre end 40.000 indbyggere, men var med sine mange landeveje og jernbanen et trafikknudepunkt, hvilket fik betydning for den senere modstandskamp, da Randers og området ved Hvidsten blev centrum for våbenmodtagelser til hele den jyske modstandsbevægelse.

I 1943 begyndte den tyske krigslykke at svigte, og der kom for alvor gang i den danske modstandsbevægelse. I forbindelse med strejker og uroligheder i flere danske provinsbyer i sommeren 1943 fik den tyske gesandt og rigsbefuldmægtigede Werner Best besked fra Berlin om at, han skulle stramme grebet om det danske folk. Blandt andet ønskede Berlin indført dødsstraf for sabotagehandlinger.

I slutningen af august modtog den danske regering fra tysk side et ultimatum, som den ikke kunne acceptere. Det medførte, at regeringen Scavenius gik af og den tyske reaktion på den danske afvisning var indførelse af militær undtagelsestilstand med anvendelse af de forholdsregler, den danske regering havde afvist.

Om morgenen den 29. august 1943 blev det danske forsvar afvæbnet af den tyske værnemagt under kampe, der kostede 23 danske og 5 tyske soldater livet.

– For os er den 29. august udtryk for den dag, da kampen for Danmarks frihed virkelig begyndte. Da regeringen gik af, kom der for alvor gang i modstandsarbejdet, forklarer Ebba Hjortshøj, og indskyder, at det heller ikke var for tidligt.

I år mindes den 29. august ved mindelunden på Nordre kirkegård i Randers klokken 14.00. Her bliver der nedlagt buketter og modstandsfolkene bliver mindet.

Det er Foreningen for bevarelse af gestapofangers minde, som står for arrangementet.

Alle er velkomne.

Kommentarer