Samfund

13 landsbyer ved Randers har finansieringen på plads til nyt mødested

Visualisering: Randers Kommune/ C.F. Møller Arkitekter

Med støtte fra både fonde, foreninger og Randers Kommune har de 13 landsbyer i Landsbyklyngen Kronjylland nu skaffet pengene til at bygge Klyngehuset Kronjylland. Det bliver et åbent og fleksibelt mødested, der kan styrke fællesskabet og fritidslivet i området. Efter planen går anlægsarbejdet i gang i løbet af efteråret.

Der har længe været et stort ønske for de 13 landsbyer i Landsbyklyngen Kronjylland om at få et fælles mødested som centrum for aktiviteter, fællesskab og formidling af områdets muligheder.

– Det er en fantastisk idé, som Randers Kommune har arbejdet tæt sammen med lokalbefolkningen om at føre ud i livet. Og jeg glæder mig naturligvis over, at finansieringen nu er helt på plads. Det er et skoleeksempel på, hvor langt man kan nå med godt samarbejde, siger Anne Hjortshøj, der er formand for landdistriktsudvalget i Randers Kommune.

Mødestedet kommer til at hedde Klyngehuset Kronjylland, og forventningen er, at anlægsarbejdet af huset og arealerne rundt om kan gå i gang allerede i løbet af efteråret 2023.

Klyngehuset Kronjylland kommer til at erstatte det tidligere klubhus ved boldbanerne i Albæk og bliver etableret som en del af den igangværende områdefornyelse i byen.

Finansieringen faldt helt på plads, da Randers Byråd på mødet 26. juni godkendte at bruge flere af kommunens byfornyelsesmidler på projektet, der er blevet dyrere end forventet på grund af inflationen.

– Vi er meget glade og forventningsfulde over byrådets beslutning. Vi forventer nu at vi i august, eller så snart nedrivnings- og byggetilladelsen er i hus, kan komme i gang med etableringen af fremtidens mødested, hvor alle ikke-organiserede kan mødes og udfolde deres aktivitet. Der bliver plads til alle med interesse i sport, fritid eller natur, siger Knud Pedersen, der er formand for Landsbyklyngen Kronjylland.

Høje ambitioner og stor opbakning

Det samlede anlægsbudget for Klyngehuset Kronjylland ligger på 12,8 millioner kroner. Og med finansieringen på plads bliver det muligt at indfri de høje ambitioner for stedet.

Landsbyklyngen Kronjylland er beriget med en unik natur og historiske værdier, som er synlige og kan mærkes. Og med en placering midt i Naturpark Randers Fjord skal mødestedet bygges med en høj arkitektonisk kvalitet og i harmoni med omgivelserne. Ud over selve bygningen vil de udtjente boldbaner blive omdannet til et aktivitetsområde, sådan at stedet kan blive det naturlige samlingspunkt for aktiviteter, fællesskaber og formidling af områdets muligheder.

Foruden støtten fra Randers Kommune har Realdania samt Lokale og Anlægsfonden tidligere meddelt, at de ønsker at støtte Klyngehuset Kronjylland med 4,5 millioner kroner.

LAG Randers-Favrskov støtter projektet med 700.000 kroner, og senest har Nordea-Fonden meddelt, at de også ønsker at støtte projektet med 700.000 kroner fra deres ‘Her gror vi’-pulje.

Ideen til Klyngehuset Kronjylland er skabt i et tæt samarbejde mellem Landsbyklyngen Kronjylland, Albæk Borgerforening, Randers Kommune, samt områdets forskellige brugergrupper og interessenter.

Stedet forventes at være klar til brug i løbet af 2024.

Fakta om Landsbyklyngen Kronjylland

Landsbyklyngen Kronjylland har et samlet indbyggertal på godt 5.000 og består af byerne Harridslev, Mellerup, Støvring, Albæk, Østrup, Vestrup, Tjærby, Tvede, Lem, Linde, Lindbjerg, Mejlby og Gimming. Visionen for landsbyfællesskabet er at styrke fællesskabet, øge deltagelsen ved lokale arrangementer, skabe en bedre udnyttelse af de eksisterende stedbundne ressourcer og i det hele taget få synliggjort områdets kvaliteter

Du kan læse mere om områdefornyelsen, som Klyngehuset Kronjylland er en del af her

 

Kommentarer