Fortælling om julemanden i Sct. Peders Kirke
Oplev fortællingen om Julemanden i Sct. Peders Kirke, når Randers Kammerorkester opfører Benjamin Brittens julekantate “St. Nicolas”, der er en dramatisk og farverig fortælling for kor, orkester og tenorsolist om ham, vi i dag kender som Santa Claus eller Julemanden.
St. Nicolas, Sinter Klaas, Santa Claus, Father Christmas – alt sammen er det navne på den korpulente herre, der for øjeblikket kan træffes rundt omkring på gader og i butikker klædt i rød dragt, tophue og med et stort hvidt skæg. Lørdag den 17. december 2016 klokken 16.00 er han hovedperson i Sct. Peders Kirke.
Som tenorsolist medvirker Sune Hjerrild, på korpodierne står Sct. Peders Koncertkor, og David Riddell dirigerer. For at komme i den helt rigtige julestemning indeholder koncerten desuden en række stemningsfulde engelske Christmas Carols. Koncerten bliver optaget af Danmarks Radios P2 Musik og kan genhøres i radioen fire dage før jul tirsdag den 20. december klokken 19.20.
Legenden om St. Nicolas
Selv om St. Nicolas, Santa Claus eller Julemanden i dag er en fantasifigur ligesom nisser og alfer, var han en virkelig person i det fjerde århundrede. Han levede det meste af sit liv som ærkebiskop i Lilleasien, hvor han var kendt som de svage og fattiges beskytter. Efter hans død blev der fortalt historier om miraklerne ved hans grav, han blev derfor kåret som helgen af Paven i Rom, og efterhånden opstod legenden om St. Nicolas som børnenes særlige ven.
Den røde dragt og rensdyrene
Myten om St. Nicolas, der juleaften rejser jorden rundt med kane og rensdyr for at kravle ned gennem skorstenene og dele gaver ud til de artige børn, blev grundlagt i et digt fra 1823 af den amerikanske Clement Clarke More. Julemandens nutidige udseende som den lidt store mand i rødt kan spores tilbage til nogle tegninger af Thomas Nast i magasinet Harper’s Weekly fra 1860’erne, og det endelige billede af Julemanden blev fuldført i reklamer for Coca Cola i 1930’erne.
Brittens farverige fortælling
Med udgangspunkt i historien om St. Nicolas har komponisten Benjamin Britten bygget en musikalsk fortælling, der tager udgangspunkt i St. Nicolas’ liv og følger ham fra fødsel til død. Historien bliver sat i scene af strygerorkester, slagtøj, klaver, orgel, to kor, en række korsolister og en solotenor. Musikken er i høj grad præget af Brittens eminente fornemmelse for sangstemmens muligheder og er ikke uden inspiration fra de engelske Christmas Carols. Med et musikalsk drama i ni farverige satser har Britten skabt et værk fuld af julestemning og ikke mindst god og iørefaldende musik.
Sune Hjerrild
Koncertens tenorsolist, Sune Hjerrild, har optrådt i Sydney Opera House og på operaerne i bl.a. Napoli, Leipzig og Limoges. Han har desuden været solist sammen med bl.a. Singapore Symphony Orchestra, italiensk radios Symfoniorkester i Torino og sammen med Rome Symphony Orchestra har han sunget tenorpartiet i Händels Messias i Vatikanets koncertsal. Sune Hjerrild har desuden optrådt som Tamino i en opførelse af Mozarts Tryllefløjten under den legendariske britiske dirigent Sir Neville Mariner, og han har sunget Verdis La Traviata på den rumænske nationalopera i Bukarest og Mozarts Così fan tutte med det irske “Opera Theatre Company”. Foruden festivaler på bl.a. Grand Canaria, Tenerife, Sicilien og i Moskva har Sune Hjerrild medvirket i Brooklyn Academy of Music Festival i New York.
Kommentarer