Over Fussing

Store planer for Øster Bjerregrav og Over Fussing

Se billedserie De mange forskelligfarvede nåle på kortet over Øster Bjerregrav, Over Fussing og Fussingø anskueliggør. hvor mange ønsker man har for området. Foto: Gitte Hagsholm

Nemmere adgang til naturen, bedre trafikale forhold, flere byggegrunde og mere byforskønnelse er blandt ønskerne i den områdefornyelse, som Øster Bjerregrav og Over Fussing netop har sat gang i samarbejde med Randers Kommune.

Onsdag 10. oktober var borgere i Øster Bjerregrav og Over Fussing kaldt til møde i forsamlingshuset. Randers Kommune har nemlig udpeget byerne til områdefornyelse efter en ansøgning fra en lille gruppe borgere, og onsdag sidste uge var det tid til at dele tanker og visioner med flere borgere fra de to nabobyer.

Udgangspunktet er en byudviklingsplan, projektforum, som blev lavet tilbage i 2014. Nogle af deltagerne fra dengang besluttede sidste år at hive projektet – et ganske digert værk – op af skuffen og få det sat i gang.

‘Projekforum’ blev planen dengang døbt, og det er også navnet på den forening, som nu har sat sig i spidsen for at bære projektet videre godt hjulpet af planmedarbejdere fra Randers Kommune.

Omkring 55 borgere var mødt op til mødet onsdag, og de tog rigtigt godt imod de ‘nye’ udviklingsplaner for byen.

– Vi er meget tilfredse med fremmødet Jeg synes det var rigtig, rigtig godt. Folk var positive, og flere bød allerede ind med andre og nye ideer. Det var virkeligt godt, fortæller Kirsten Skovgaard, som er den ene af de tre initiativtagere.

Artiklen fortsætter under billedet….

Der var pænt fremmøde og masser af engagement til borgermødet i Øster Bjerregrav forsamlingshus onsdag 10. oktober. Foto: Gitte Hagsholm

Mange konkrete forslag

På ønskelisten er blandt andet nogle bedre trafikale løsninger i og omkring byerne. Dels gennem byen og dels ved udkørslen til Viborgvej fra Frederiksbergvej.

– Der sker så mange ulykker på det sted, så vi ønsker os en rundkørsel. Det vil også hjælpe den enorme trafikprop, der opstår hver eneste morgen, fordi folk ikke kan komme ud på Viborgvej, forklarer Kirsten Søgaard.

– Siden skolen mistede sin overbygning skal vores store børn cykle ind til Over Hornbæk, og det er decideret farligt for dem at skulle over Viborgvej, supplerer Gert Kejser, som også sidder i styregruppen.

Her er man klar over, at en rundkørsel ikke er en sag for kommunen, så den har nok længere udsigter. Til gengæld ser de gode muligheder for at få gjort noget ved trafikforholdene igennem byen. Særligt skolebørn og byens ældre borgere er udsatte, fordi en del tung trafik og busser kører gennem byen, hvor der generelt også bliver kørt for stærkt påpeger de.

Kirsten Søgaard fra styregruppen i Projekforum bød velkommen til aftenen. Hun glæder sig over den store opbakning til planerne for lokalområdet.

Tættere på naturen

Der er også ønske om at skabe en mere sikker vej ned til Fussingø, blandt andet med etablering af en svingbane på Viborgvej ved Grovebakken. Dette vil samtidig give nemmere adgang til de rekreative områder i skoven og ved søen, som borgerne er flittige brugere af, lyder forklaringen.

– Vi vil i det hele taget gerne have bedre adgang til al vores skønne natur, både skoven og søen, men også mosen, siger Kirsten Søgaard.

Derfor er det også et ønske at få udbygget stisystemet rundt i byen for at give bedre forhold til motionister, men også for at gøre den attraktivt for for eksempel cykelturister, så de i stedet for at cykle uden om ledes ind gennem byen og ud til alle herlighederne.

– Det vil også være til gavn for vores brugs, påpeger Gert Kejser

Det vil også imødekomme et andet og helt overordnet ønske om at forbinde de to byer endnu mere.

Planen peger også på at ændre nogle såkaldte ‘grå områder’ i byen til grønne – og byforskønnelse generelt er et stort ønske, og herligger en ny løsning omkring pladsen ved brugsen højt på listen.

Medlem af styregruppen, Gert Kejser (tv), får sig en sludder med en anden af byens ildsjæle, Bjarke Nordentoft, som har været ankermand på projektet Aktivitetsparken, som for kort tid siden afsluttede fjerde og foreløbigt sidste etape.

Stram deadline

Mødet er blot første lille skridt i en lang process, der nu er sat i gang. Men flere af deltagerne meldte sig på grupper, der skal arbejde videre med forslag og ønsker.

Herefter skal det hele nedfælles i et program, og det arbejde påbegyndes ifølge kommunen 24. oktober og skal være færdigt til 1. november. Så de har travlt i Øster Bjerregrav og Over Fussing.

– Det er et meget intenst forløb, vi skal igang med, men den stramme deadline motiverer også – man kan se der sker noget med det samme, og det er godt, siger Gert Kejser.

Sammen med den øvrige styregruppe glæder han sig over, at man nu er i gang, og han er ikke i tvivl om, at der vil komme nogle gode løsninger ud af det.

– Folk her i området er gode til at bakke op om hinandens initiativer, og det kan vi allerede mærke, at det gør man også her, slutter han.

Kommentarer